ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το σχέδιο διάσωσης της Οικονομίας στην πολιτική αντιπαράθεση για την μείωση μισθών

Από το σχέδιο διάσωσης της Οικονομίας στην πολιτική αντιπαράθεση για την μείωση μισθών
INTIME NEWS

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πιο απτή από ποτέ, αφού η πολιτική αντιπαράθεση έχει επιστρέψει για τα καλά και η κυβέρνηση να διασταυρώνει τα ξίφη της με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο διάσωσης της οικονομίας. Το Newsbomb.gr έχει το ρεπορτάζ και μεταφέρει το παρασκήνιο.

Όλα ξεκίνησαν από τις διαρροές για την επιδότηση μισθών από την κυβέρνηση με την βοήθεια του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έκαναν λόγο για μειώσεις μισθών στον τελικό λογαριασμό. Αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί μετά τις εξειδικευμένες ανακοινώσεις των υπουργών που ακολούθησαν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρόκειται για σχέδιο που βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασία ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και «ανοσία αγέλης» για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων. Από πλευράς του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης αντέκρουσε τα επιχειρήματα χαρακτηρίζοντας «ακραία περίπτωση» το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση ως ποσοστό μείωσης μισθού και ο ίδιος ανέφερε πως «η οροφή της απώλειας είναι 16% και απέχει πολύ από τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων της αντιπολίτευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της κυβέρνησης μιλώντας στο Newsbomb.gr επισημαίνουν σε έντονο ύφος πως πρέπει να γίνει η επιλογή: ή τα λουκέτα και η ανεργία ή η εργασία. Συμπληρώνουν δε πως ο στόχος είναι να αποτραπούν οι απολύσεις και η διατήρηση των θέσεων εργασίας χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. «Η κριτική ότι δήθεν μειώνονται οι μισθοί κατά 20% είναι επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη. Διότι δεν υπάρχει σύγκριση με κάποιον μισθό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο και θα υπήρχε ανεργία, αλλά, μόνο με το μηδέν» επισημαίνουν.

Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το υφιστάμενο πλαίσιο των ελαφρύνσεων και ρυθμίσεων θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει πως τότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις στην οικονομία, ενώ όπως έχουν επισημάνει από την κυβέρνηση, ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα διατηρηθούν και μετά το πέρας της κρίσης.

«Πήραμε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για πέντε μήνες προκειμένου να μειώσουμε ΦΠΑ σε πολλά διαφορετικά προιόντα. Θα δούμε την κατάσταση τότε και ανάλογα θα ενεργήσουμε» είπε συγκεκριμένα ο κος Σταικούρας αντιπαραβάλλοντας πως ενδεχομένως οι μειώσεις φόρων που θα ακολουθήσουν να μην έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ αλλά με κάποιον άλλον φόρο ή με ασφαλιστικές εισφορές».

Ωστόσο, εδώ έρχεται ακόμη ένα επεισόδιο κριτικής προς τους κυβερνητικού χειρισμούς, καθώς στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως αυτά που θα μείνουν είναι η ευελιξία στην αγορά εργασίας και μάλιστα με την άσχημη μορφή της. Κυβερνητικοί από την άλλη, αποκρούουν τις αιτιάσεις τονίζοντας πως ευελιξία στην αγορά εργασίας υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική οικονομία, ενώ μιλώντας στο Newsbomb.gr θυμίζουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειωθεί έκρηξη των ποσοστών μερικής απασχόλησης και τονίζουν πως στον κυβερνητικό σχεδιασμό πρωταρχικός στόχος είναι να ευνοηθεί πάνω από όλα η πλήρης εργασία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξοπλιστική αντεπίθεση της Ελλάδας: Τα F-16 Viper, τα νέα Mirage, οι φρεγάτες και τα ελικόπτερα

Σχετικές ειδήσεις