ΕΛΛΑΔΑ

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επικουρικές

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επικουρικές

Περικοπή των επικουρικών συντάξεων και σύσταση ενιαίου φορέα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα προβληματικά ταμεία από 15% μέχρι 40%, ενώ προωθεί την ενοποίηση της περιουσίας των επικουρικών ταμείων, που θα συγκροτήσουν το νέο φορές, δημιουργώντας ένα νέο τύπο κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του νέου επικουρικού φορέα θα καταρτιστεί με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα συσταθεί εντός εξαμήνου από τη σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Ως εκ τούτου, οι εισφορές, οι πόροι, ο χρόνος ασφάλισης και κάθε ρύθμιση που θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τη λειτουργία του ΕΤΕΑ θα καθοριστούν με αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Ποια ταμεία ενοποιούνται

Όπως αναφέρει το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, στο ΕΤΕΑ εντάσσονται από την έναρξη λειτουργίας του: α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), β) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, ε) ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στ) ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, δυνατότητα ένταξης στο ΕΤΕΑ θα έχουν τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία, καθώς και όσα εξαιρέθηκαν.

Όσα δεν ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, μετά τις 31.12.2012 θα μετατραπούν αυτοδίκαια σε ΝΠΙΔ, υποχρεωτικής ασφάλισης, αυτοδιαχειριζόμενα.

Ποιοι ασφαλισμένοι υπάγονται στο ΕΤΕΑ

Στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά:

α) Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον Ιδιωτικό, Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ.

β) Οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα καταβάλλει ποσοστό εισφοράς 3%, ενώ 3% επί των αποδοχών του εργαζομένου θα καταβάλλει και ο εργοδότης. Για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά, το ποσοστό θα προσαυξάνεται κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα κατά 1% για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.