ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση για τον Covid-19

Κορονοϊός: Επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση για τον Covid-19
IN TIME

ΚορονοϊόςΚαθημερινά η Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό

Επανέρχεται η καθημερινή, γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες η μη τήρηση των μέτρων σε ορισμένες περιοχές, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία από την πλευρά των ειδικών.

Συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.»

Δεν έγινε γνωστό γιατί άλλαξε η ενημέρωση σε καθημερινή από εβδομαδιαία.

Δεκάδες κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας

Νωρίτερα, σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές της χώρας λόγω των μικρών διάσπαρτων εστιών κρουσμάτων κορονοϊού.

Παρότι οι εστίες περιλαμβάνουν - κάθε μία ξεχωριστά - λιγοστά κρούσματα, οι πηγές μετάδοσης που αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές προκαλούν προβληματισμό στις Αρχές.

Στην Τρίπολη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού σε δομή ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, πρόκειται για άνδρα ο οποίος έχει ήδη διακομιστεί στο νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο.

Επιτόπου στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθώς φιλοξενούνται άλλα 10 με 11 άτομα.

Η δομή έχει ήδη τεθεί σε άτυπη καραντίνα και παράλληλα αναμένονται ανακοινώσεις από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο άνδρας είχε νοσηλευθεί στην Παθολογική Κλινική και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην Τρίπολη, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα είχαν αναφερθεί από την περιοχή της Κυνουρίας.

Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε άνδρας ξένης υπηκοότητας, ο οποίος έχει παρουσιάσει συμπτώματα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Επίσης, τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λαμία.

Πρόκειται για συγγενείς 86χρονου που είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της πόλης.

Θετικοί στον ιό βρέθηκαν η κόρη του η οποία επίσης εισήχθη στη ΜΕΘ, η σύζυγος και ο εγγονός του, οι οποίοι νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του 86χρονου και στην Αταλάντη.

Στην Κοζάνη το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων ταξιδιωτών που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας.

Ήδη έχουν αρχίσει ιχνηλατήσεις στο περιβάλλον τους, καθώς έσπασαν την καραντίνα αφού επέστρεψαν από την Τσεχία.

Θετικός διαγνώστηκε ένας 57χρονος που μετέβει σε χωριό της Κοζάνης από την Πρέβεζα, καθώς και δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε καραντίνα.

Ο 57χρονος είναι υπάλληλος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας.

Από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας έχουν ήδη διενεργηθεί οι πρώτες ιχνηλατήσεις, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο φιλικό του περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο δήμο Μύκης (ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης), όπου σε διάφορα χωριά εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα κορονοϊού.

Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά εντοπίστηκαν σε 2.600 εργαστηριακούς ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Ακόμη, έγιναν άλλα 400 τεστ στο συγκεκριμένο μέρος από την Πολιτική Προστασία.

Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία από την αρχή της πανδημίας είχε παρουσιάσει έξαρση κρουσμάτων.

Μία πιο συνολική εικόνα για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης οδήγησε το απόγευμα της Δευτέρας (08/06), σε νέες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ, σχετικά με την επαναφορά της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Τα βλέμματα των ειδικών στρέφονται όμως και στην περιοχή της Θήβας, όπου 12 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, μπήκαν σε προληπτική καραντίνα, καθώς εμφανίστηκε στην εφημερία του νοσοκομείου κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια έπειτα από έλεγχο στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Πάντως, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατυπώνουν ανησυχία για το τι θα καταγραφεί μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου πολλοί Έλληνες εκδρομείς ταξίδεψαν στα νησιά αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, όπου καταγράφηκε συνωστισμός σε πολλά νυχτερινά μαγαζιά και όχι μόνο.

Σουρβίνος: Τοπικό lockdown αν υπάρξουν πολλά κρούσματα

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε μπαρ της Μυκόνου, εξέφρασε ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα» σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».

Τέλος, ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Σημείωσε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία».

Σύψας: Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημία

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού. «Εχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ενας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία», είπε επίσης ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».

«Εκρηκτικό μείγμα από χαλάρωση μέτρων και εισαγόμενα κρούσματα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού, τονίζοντας πως «αντί για 1.000 ανθρώπους σε ένα μαγαζί, φέτος θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 200».

Οπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.

Κορονοϊός - Πέτσας: Θα προχωρήσουμε σε τοπικά lockdown αν διαπιστωθεί έξαρση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τοπικά lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά. Παράλληλα τόνισε πως σκοπός είναι εφόσον διαγνωστεί έξαρση κρουσμάτων σε μία περιοχή, να περιχαρακωθεί προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διάδοση.

Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κ. Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε» αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.

Άδωνις για το λουκέτο σε μπαρ της Μυκόνου: Και τι να πω, ότι δεν πειράζει;

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».

Παράλληλα μιλώντας για την περίπτωση του προστίμου και λουκέτου σε μπαρ της Μυκόνου, εξήγησε ότι έχουν γίνει πλήθος ελέγχων αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Το λουκέτο πρόσθεσε είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.

«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σα να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων είπε πως υπάρχουν κανόνες και έχουν προβλεφθεί ποινές. «Εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός και διαπιστώνουμε ότι μια επιχείρηση αποφασίζει δημοσία θέα να μην τα τηρεί. Τι πρέπει να κάνω; Να πω ότι ‘’α, μπράβο δεν πειράζει’’», απάντησε στις επικρίσεις ότι το δίμηνο κλείσιμο αποτελεί εξοντωτική ποινή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση - Βιτριόλι: Στενεύει ο κλοιός για τη δράστιδα - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ