ΕΛΛΑΔΑ

Επανεκκίνηση τουρισμού - Κικίλιας: Στόχος η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής

Επανεκκίνηση τουρισμού - Κικίλιας: Στόχος η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής

Τις ακριβείς λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν στα νησιά, καθώς η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από 29 χώρες από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, παρουσίασαν σήμερα, Παρασκευή (12/06) οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής χώρα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid 19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί».

Όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσε την ενίσχυση της Υγείας με επικουρικό προσωπικό, ενίσχυση με γιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιατρούς, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διασύνδεση των νησιών με Νοσοκομεία της Αθήνας.

Για τις κινητές μονάδες Υγείας είπε ότι θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση. Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα μεταφέρονται σε Σύρο και Ρόδο δύο μοριακοί αναλυτές (PCR testing). Επίσης, μικροί μοριακοί αναλυτές έχουν εγκατασταθεί σε μικρότερα νησιά ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και σε άλλα 20 νησιά, που θα είναι διασυνδεμένα με τα νησιά και τα νοσοκομεία αναφοράς αν χρειαστεί.

«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι' αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τις διακομιδές ανακοίνωσε πως το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του μία κάψουλα και έχει παραλάβει ακόμη 10.

Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας θα γίνεται με την εξής σειρά: Γιατρός -> παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο -> ανάλυση κλπ.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθευτούμε κι άλλες».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το σχέδιο για τα νησιά

Θεοχάρης: Ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ

Με τη σειρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε τόνισε πως μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ελλάδας στηρίζεται στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», ανέφερε αρχικά.

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως «ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και τις διαμορφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.

Ακόμη, είπε πως στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται ωστόσο για σκάφη αναψυχής, μόνο με το πλήρωμα.

Όπως υπενθύμισε από 1 Ιουλίου έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά.

Συγκεκριμένα, από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, θα επιτρέπονται οι αφίξεις ταξιδιωτών στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όσοι προέρχονται από χώρες εκτός της λίστας υψηλού κινδύνου του EASA, θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ και καραντίνα, διάρκειας μίας ημέρας.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα του EASA περιλαμβάνει αεροδρόμια από τις εξής χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά το ίδιο διάστημα, ωστόσο, όσοι ταξιδιώτες έρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα και όσοι είναι θετικοί, θα τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι - Αποκάλυψη: Η «άγνωστη» σχέση της Ιωάννας με την 35χρονη