ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» ο Εχίνος – Τι συνέβη τον Ιούνιο

Κορονοϊός: Σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» ο Εχίνος – Τι συνέβη τον Ιούνιο
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Ξέσπασε «κόκκινος συναγερμός» στην Ξάνθη – Αυξάνεται η λίστα κρουσμάτων στον Εχίνο

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού είναι άμεσα εξαρτημένη με το «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο στην Ξάνθη και στην κοινότητα του Εχίνου ειδικότερα.

Τα περισσότερα από 100 περιστατικά που καταγράφει η ευρύτερη περιοχή από τις αρχές Ιουνίου έχει οδηγήσει στο να μετρά η χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου (μέχρι και τις 17/6) σχεδόν ίδιο αριθμό περιστατικών με Covid-19 σε σχέση με όλο το Μάιο από την άρση του lockdown (4 Μαΐου).

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από τις 4 Μαΐου που απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις έως και τις 31 Μαΐου δηλώθηκαν στην Ελλάδα 299 κρούσματα.

Από την 1η Ιουνίου έως και χθες, 17/6, έχουν δηλωθεί συνολικά 289 θετικά στον Sars-CoV-2 περιστατικά, δηλαδή λίγο λιγότερα συγκριτικά με του Μαΐου, και ενώ υπολείπονται ακόμη 13 ημέρες – μαζί με τη σημερινή που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα επίσημα στοιχεία – μέχρι ο μήνας να τελειώσει.

Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε πρωινή της ανακοίνωση, στην κοινότητα Εχίνου έχουν καταγραφεί 73 νέα κρούσματα από τις 11 Ιουνίου.

Επίσης, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (8 Ιουνίου) είχε γίνει γνωστό ότι από το σύνολο των 97 περιστατικών που καταγράφηκαν σε τέσσερις ημέρες, τα 29 προέρχονταν από οργανωμένους μαζικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ειδικοί δεν ανησυχούν όταν τα περιστατικά είναι εστιασμένα σε μια περιοχή, και αυτό γιατί μπορούν να την απομονώσουν, όπως και έγινε. Το πρωί ανακοινώθηκε η πλήρης απομόνωση του Εχίνου. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι οι αυξημένες καταγραφές στη Θράκη δεν έχουν επηρεάσει την επιδημιολογική καμπύλη.

Κατά πληροφορίες, ο δείκτης μεταδοτικότητας “R” είναι στο 0,20, δηλαδή απέχει πολύ από το 1 που είναι το όριο ανησυχίας και επιβολής μέτρων. Η χώρα μας εξακολουθεί να «φιγουράρει» στις χώρες με αργό ρυθμό καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων κορονοϊού.

Δεδομένα της 16ης Ιουνίου στο Κέντρο Our World in Data δείχνουν την Ελλάδα 26η ανάμεσα σε 30 χώρες όσον αφορά στους νέους επιβεβαιωμένους θανάτους με Covid-19 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων (0,03 θάνατοι για τη χώρα μας).

Στους 188 οι θάνατοι στην Ελλάδα - Υπέκυψε γυναίκα από τον Εχίνο

Στους 188 έφτασαν τα θύματα του νέου κορονοϊού στη χώρα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπέκυψε μια γυναίκα 64 ετών η οποία νοσηλευόταν διασωληνωμένη από τις 8 Ιουνίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η άτυχη γυναίκα, η οποία ήταν από τον Εχίνο Ξάνθης είχε και υποκείμενα νοσήματα.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το πέμπτο θύμα του ιού από την ίδια περιοχή ενώ συνολικά 17 είναι οι νεκροί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 15 μόνο από την Ξάνθη.

Σύμφωνα με το xanthinews.gr, συνολικά σήμερα (18/06), στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται 15 άτομα.

Από αυτά:

 • 1 νοσηλεύεται στην ΜΕΘ,
 • 6 στην ΜΕΛ και
 • 8 στην Covid-19.

Σε lockdown και απόλυτη απομόνωση για 7 ημέρες ο Εχίνος

Συναγερμός και ολονύκτια συνεδρίαση στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, για την αξιολόγηση όλων των δεδομένων και ανάλυση των επιδημιολογικών φορτίων των τελευταίων ημερών στην κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης, ΠΕ Ξάνθης.

Σε άμεση διαβούλευση με τον καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα και την ομάδα των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας και σε συνέχεια των 73 νέων κρουσμάτων στον οικισμό (από 11/6) και των 4 θανάτων του τελευταίου τριημέρου στην περιοχή, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, σε άμεση συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο και σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τα πρωτόκολλα της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται αυστηρή καραντίνα και περιορισμός κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου για την αποφυγή της διασποράς της νόσου.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε αυστηροποίηση των ήδη ισχύοντων μέτρων ως ακολούθως:

 • Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ όλο το 24ωρο πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
 • Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).
 • Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».

Στα 3.203 τα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 55. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.203 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 55.2% άνδρες.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (63.6% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Από το σύνολο των 3.203 κρουσμάτων, 698 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.796 (56.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμός διάδοσης.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 264.930 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.219 (2.0%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρίκη από την ομολογία της 33χρονης - Σοκάρουν οι περιγραφές