ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά - Κεχριές: Θρίλερ με την εκκένωση του Σοφικού - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αν. Κορινθία

Φωτιά - Κεχριές: Θρίλερ με την εκκένωση του Σοφικού - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αν. Κορινθία

Φωτιά Κορινθία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ανατολική Κορινθία, καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στις Κεχριές δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο - Ολονύχτια η μάχη των πυροσβεστών - Θρίλερ με την εκκένωση του Σοφικού

Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά από ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έκανε λόγο για διαδικασία εκκένωσης του Σοφικού, το οποίο απειλείται από τη φωτιά τις Κεχριές για δεύτερη ημέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής η ανακοίνωση της Περιφέρειας δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή έχουν πέσει και η εικόνα είναι αισιόδοξη.

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ανατολική Κορινθία, όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια.

Η φωτιά «αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη , για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές» προστίθεται.

Πύρινη «κόλαση»

Το μεσημέρι της Πέμπτης, δόθηκε επίσης προληπτικά εντολή για εκκένωση για άλλους δύο οικισμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκκενώθηκε ο οικισμός Ντράσσα και το Ρυτό, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση - Ράντζο στο Σοφικό.

Επίσης, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του Newsbomb.gr, το μέτωπο πίσω από το χωριό Άη Γιάννης ήταν τεράστιο.

Οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Μαύρος καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή, ενώ όπως ανέφερε το απόγευμα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ' ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή είναι οι εξής: 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα. Νωρίτερα επιχειρήσουν και 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής κι ένα του Στρατού καθώς και 3 αεροσκάφη.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης - Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus

Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv, διακομίστηκε τραυματισμένος στο κεφάλι, με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Δείτε το βίντεο:

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σώσουν τη Μονή Αγίου Θεράποντος.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες στα παρακάτω βίντεο:

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής στο Newsbomb.gr

Ο έλεγχος της πυρκαγιάς στις Κεχριές είναι σε καλύτερη κατάσταση από χτες, Τετάρτη, εκτός από κάποιες άκρες περιμέτρου που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, δήλωσε νωρίτερα στο Newsbomb.gr ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται μαζί με τις μονάδες που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς.

Όπως είπε, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη έκταση. «Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να περπατήσουμε όλη την έκταση αυτή γιατί είναι και το ανάγλυφο δύσβατο. Είναι παρθένο δάσος σε ορισμένα σημεία και μπορεί να εγκλωβιστεί κάποιος συνάδελφος. Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση από χτες» ανέφερε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Όλοι οι πυροσβέστες προσπαθούν σιγά σιγά να ελέγξουν τις εστίες, καθώς όπως διευκρίνισε «μία τέτοια πυρκαγιά δεν κλείνει έτσι άμεσα. Χρειάζεται υπομονή».

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκούρη, «το θέμα είναι ότι δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή. Όλοι οι οικισμοί στα παράλια, στο Γαλατάκι και από εκεί στις Κεχριές, στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, κανείς δεν κινδύνεψε, κανείς δεν έπαθε το παραμικρό».

«Όμως το πυροθερμικό φορτίο, η ζέστη του περιβάλλοντος, η πυκνή βλάστηση και η αναζωπύρωση που ανοίγει πάρα πολύ γρήγορα, σαν δαχτυλίδι, η κηλίδωση δηλαδή που λέμε εμείς, μας δυσκολεύει πολύ την πλήρη οριοθέτηση της πυρκαγιάς» κατέληξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δείτε εικόνες από τις αναζωπυρώσεις στη gallery και τα βίντεο που ακολουθούν:

Νωρίτερα, το korinthostv.gr ανέφερε ότι οι Αρχές προχώρησαν και πάλι στην εκκένωση του χωριού Αλαμάνο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις νωρίτερα έδωσαν μάχη με τις φλόγες στο Γαλατάκι και τα Λουτρά Ωραίας Ελένης ενώ σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η φωτιά πλησίαζε προς το χωριό Αθίκια Κορινθίας, για το οποίο δόθηκε εντολή να εκκενωθεί.

Δείτε εικόνες από την περιοχή στη gallery και τα βίντεο που ακολουθούν:

Ζημιές σε σπίτια

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη έχουν προκληθεί ζημιές από τη φωτιά, αλλά η Πυροσβεστική δεν έχει, έως αυτή την ώρα, επίσημη ενημέρωση για το αν έχουν καεί οικίες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έχουν εκκενωθεί 8 οικισμοί (Siemens, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάνο, Άγιος Ιωάννης, Ρύτο και Ντράσσα), καθώς και δυο παιδικές κατασκηνώσεις.

Δείτε εικόνες από το Γαλατάκι στη gallery που ακολουθεί:

Τις ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Καταγγελίες για εμπρησμό

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος «κάτοικοι έχουν καταγγείλει σε εμένα πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις εμπρησμού και δεν αποκλείω το γεγονός, οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο στρατόπεδο της περιοχής να έχουν καταγράψει στοιχεία, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο πλαίσιο των ερευνών».

Εν τω μεταξύ, ο καπνός από τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας έχει καλύψει τον ουρανό μέχρι και στους Μολάους Λακωνίας, αφού οι ισχυροί άνεμοι τον μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καστελόριζο - «Θερμό επεισόδιο»: Οι Τούρκοι στοχοποιούν ελληνικές πόλεις με βαλλιστικούς πυραύλους