ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η «μάχη» με τις φλόγες

Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η «μάχη» με τις φλόγες

Φωτιά Κορινθία: Συνεχίζει για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο η φωτιά στην Κορινθία - Σε ύφεση η φωτιά στις Κεχριές και χωρίς ενεργό μέτωπο σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη

Άλλη μια δύσκολη νύχτα, πέρασαν πυροσβέστες και κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, λόγω της φωτιάς που καίει ακόμα σε διάφορα σημεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού με τον περιορισμό στην ένταση των ανέμων να προκαλεί αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης και έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα.

Δείτε τα βίντεο από τις αναζωπυρώσεις το βράδυ της Πέμπτης:

«Καλύτερη εικόνα» λέει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας είναι πλέον σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή», τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

«Είναι σημαντικό το γεγονός», προσθέτει, «ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και "δύσκολη" πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ γιατί είναι "δύσκολη" η συγκεκριμένη πυρκαγιά:«Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Ο αντιστράτηγος αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογραμμίζει:«Εχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Δείτε την gallery:

Θρίλερ με την εκκένωση του Σοφικού

Περίπου στις 8 το βράδυ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Αρχές ήταν έτοιμες να εκκενώσουν το Σοφικό, καθώς, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, «ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων».

Ωστόσο, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Στέφανος Κολοκούρης μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα και πρόσθεσε πως δεν προωθείται απομάκρυνση κατοίκων του Σοφικού και δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή.

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες στην Κορινθία.

Μάλιστα, όπως είπε, η πυρκαγιά στις 9 το βράδυ της Πέμπτης ήταν σε ύφεση λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων, χωρίς ενεργό μέτωπο, με τα πεζοπόρα τμήματα να αξιοποιήσουν το στοιχείο αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες.

Την είδηση ότι προωθείται η εκκένωση του Σοφικού διέψευσε και ο δήμαρχος Κορινθίας, Βασίλης Νανόπουλος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία

Σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη , για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές».

Τραυματίστηκε πυροσβέστης - Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus

Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv, διακομίστηκε τραυματισμένος στο κεφάλι, με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη μάχη των πυροσβεστών:

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Στην εκκένωση κατασκήνωσης στην περιοχή Σοφικό και της κοινότητας Ντράσσα, προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους, οι αρχές στην Κορινθία.

Από χθες, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Siemens, Γαλατάκι, Άη Γιάννης και το χωριό Αθίκια.

Δείτε φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αιγαίο: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – Θέμα ωρών η κίνηση των Τούρκων