ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη Βηρυτός: «Δεν έχω δει στη ζωή μου τόσο αίμα - Η πόλη πέθανε» - Συγκλονίζει μαρτυρία Ελληνίδας

Έκρηξη Βηρυτός: «Δεν έχω δει στη ζωή μου τόσο αίμα - Η πόλη πέθανε» - Συγκλονίζει μαρτυρία Ελληνίδας
ASSOCIATED PRESS

Βηρυτός - Όλες οι ειδήσεις: Αυξάνονται ραγδαία οι νεκροί και οι τραυματίες από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού - Ελληνίδα τραυματίας μίλησε για τις δραματικές στιγμές που έζησε

Για τα δραματικά λεπτά που έζησε, μιλά στο Open μια Ελληνίδα τραυματίας. Η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Βηρυτού και, όπως είπε, τέτοιες εικόνες δεν έζησε ούτε σε 17 χρόνια πολέμου. «Η Βηρυτός πέθανε, πάει, δεν υπάρχει, πια», λέει στο OPEN TV η κυρία Κυριακοπούλου, μία από τις τραυματίες της φονικής έκρηξης στο λιμάνι αυτής της πόλης.

«Στην πρώτη έκρηξη που ακούστηκε πήγα στο παράθυρο και νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Έγινε η δεύτερη έκρηξη και εκτοξεύομαι από το σαλόνι στην είσοδο του σπιτιού και πέφτω στα τζάμια. Ολο το σπίτι είναι χάλια». Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικές. Τα τραύματά της από τα τζάμια ήταν βαθιά και το πάτωμα γέμισε με αίματα. Μέσα σε πανικό μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, εκεί όπου ερχόταν ο ένας μετά τον άλλον. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζονταν οι πρώτες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, καθώς δεν είχαν ούτε τα βασικά για τις πρώτες βοήθειες.

«Εγώ λιποθύμησα γιατί είχα πολύ αίμα», τονίζει η Ελληνίδα τραυματίας στο Open, αφού στο σώμα της είχε πάρα πολλά γυαλιά. Δεν είχαν να μου κάνουν ούτε ράμματα στις πληγές που ήταν μεγάλες και ανοικτές. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τους ανθρώπους που ήταν πληγωμένοι. Δεν έχω δει τόσο αίμα στη ζωή μου. 17 χρόνια πόλεμο δεν τα έχω δει αυτά, δεν τα έχω ζήσει, ούτε σε έργο». Να σημειωθεί πως το σπίτι της Ελληνίδας βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης και καταστράφηκε, ενώ πρέπει να αγοράσουν από την αρχή έπιπλα και συσκευές.

Δείτε τι είπε στο Open Tv

Αγωνία για 5 Έλληνες τραυματίες - Κρίσιμη η κατάσταση των δύο

Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε χθες τη Βηρυτό αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Αιμόφυρτοι, σοκαρισμένοι και με δάκρυα στα μάτια κάτοικοι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τριγύριζαν στους δρόμους ανάμεσα στα χαλάσματα μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Νεκρή η σύζυγος ενός Έλληνα στη Βηρυτό

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μία γυναίκα λιβανικής καταγωγής, σύζυγος Έλληνα κατοίκου της Βηρυτού φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της από τις φονικές εκρήξεις.

Έλληνες κάτοικοι της Βηρυτού εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των Ελλήνων που χτυπήθηκαν από τις φονικές εκρήξεις ενδέχεται να αυξηθεί, με το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού να έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και με την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ, που ζει και εργάζεται στη Βηρυτό, ανέφερε ότι η ελληνική γειτονιά της πόλης βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας σε επικοινωνία με τις αρχές του Λιβάνου, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή της στη χώρα και την ετοιμότητά της να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε αναγκαία συνδρομή, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Παράλληλα, οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από την «ισοπεδωμένη» Βηρυτό, στη gallery που ακολουθεί:

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Κάτοικοι, ξενοδοχεία, σχολεία και φορείς προσφέρουν καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ οι προσπάθειες συντονίζονται μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στο hashtag #ourhomesareopen.

Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της κοινότητας για τα θύματα

Για μια διαλυμένη πόλη που θα πάρει πολύ καιρό για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της κάνει λόγο ο κ. Παναγιώτης Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη ανάμεσα στα θύματα είναι και μία «Ελληνίδα από γάμο».

Πρόκειται για μια γυναίκα λιβανικής καταγωγής, ηλικίας περίπου 60 ετών, σύζυγος Έλληνα ομογενή.

Η άτυχη γυναίκα την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της και ο θάνατός της οφείλεται στον θανάσιμο τραυματισμό της από πτώση αντικειμένου.

Αναφορικά με τις δύο τραυματίες, ο πρόεδρος της κοινότητας κάνει λόγο για μία σοβαρότερα και μία ελαφρότερα τραυματισμένη.

Η σοβαρά τραυματίας υποβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, σε δεύτερο χειρουργείο ενώ φέρει τραύματα στο κεφάλι.

Η δεύτερη τραυματίας έχει χτυπήσει στο μάτι της, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανδριώτη.

Τόσο τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, η οποία αριθμεί περίπου 4.500-5.000 μέλη όσο και τα σπίτια των περισσότερων Ελλήνων που ζουν στην πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Ωστόσο, αν και η ελληνική κοινότητα είναι διάσπαρτη στην Βηρυτό, οι περισσότεροι Έλληνες, όπως λέει ο κύριος Ανδριώτης εμφανώς ανακουφισμένος, ζουν σε μια γειτονιά που απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης, γεγονός που βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα για το ελληνικό στοιχείο.

«Όλη η πόλη έχει καταστραφεί. Πάνω από το 80% των κτηρίων έχουν τεράστιες ζημιές. Και δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα γινόταν αν η έκρηξη είχε συμβεί πρωινή ώρα με όλους τους ανθρώπους στις δουλειές τους και τα καταστήματα ανοικτά».

Ο κ. Ανδριώτης επισημαίνει ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη ημέρα της άρσης ενός πολυήμερου lockdown στην πρωτεύουσα λόγω κορωνοϊού, ενώ αναφέρεται με θλίψη την τύχη του ορθόδοξου πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος», το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.Το νοσοκομείο, χωρητικότητας 400 κλινών, έκλεισε καθώς υπέστη σημαντικές ζημιές, ενώ κάποιοι από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του αλλά και τους ασθενείς του περιλαμβάνονται στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Συνδρομή της Ελλάδας στον Λίβανο με ομάδα έρευνας και διάσωσης από την ΕΜΑΚ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της χώρας μας, σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή βοήθειας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στη Βηρυτό.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και σε άμεση συνεννόηση με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, θα μεταβεί σήμερα ομάδα έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι στο Λίβανο μεταβαίνει ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης, επισκέφθηκε τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, συνομίλησε μαζί τους πριν την αναχώρησή τους για την Βυρητό και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις Αρχές του Λιβάνου, όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης, εφόσον χρειαστεί.

Δείτε περισσότερες εικόνες από τη Βηρυτό στην παρακάτω gallery:

Διαβάστε περισσότερα και δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη Βηρυτό ΕΔΩ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έχει «μολυνθεί» όλη Ελλάδα – Δείτε πού εντοπίστηκαν τα 124 νέα κρούσματα