ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των νοσηλευμένων στα νοσοκομεία σε μία εβδομάδα

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των νοσηλευμένων στα νοσοκομεία σε μία εβδομάδα

Κορονοϊός:  Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία - Μία 81χρονη υπέκυψε το βράδυ της Κυριακής, αναβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στη χώρα μας στους 229 - 2.635 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την 1η Αυγούστου

Ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία δείχνουν τα νούμερα της εβδομάδας που πέρασε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 244 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό, έναντι 145 που ήταν την προηγούμενη Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 99.

Από τους 244, οι 75 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 75 νοσηλευόμενους, οι 23 είναι διασωληνωμένοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως φαίνεται καταγράφεται στη Λάρισα, καθώς είναι μεγάλα τα ποσοστά των σοβαρών περιστατικών. Πιο συγκεκριμένα από τους 20 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 14 είναι στον θάλαμο αρνητικής πίεσης, οι 4 σε ΜΕΘ και μόλις δύο σε απλή κλινική Covid-19.

Την περασμένη Κυριακή, οι νοσηλείες λόγω Covid 19 ήταν 145, εκ των οποίων οι 72 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και αρνητική πίεση.

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας καθώς από τις αρχές του μήνα έως και σήμερα οι αρμόδιες αρχές έχουν καταγράψει 2.635 κρούσματα.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον και η Αττική με τους καθώς από τα 1.489 κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, τα 468 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου, να τεθούν σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού στην Αττική.

Στους 229 οι θάνατοι - Κατέληξε 81χρονη στο ΑΧΕΠΑ

Η ηλικιωμένη γυναίκα, 81 ετών, είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε μεταφερθεί από το ΓΝ Γεννηματάς στις 7 Αυγούστου.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής (16/8), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.075 (ημερήσια μεταβολή +3.2%), εκ των οποίων 55.2% άνδρες.

Ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας 229.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 7.075 κρουσμάτων, 1667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 719.311 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 8158
(1.1%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Τι ισχύει από σήμερα, Δευτέρα, 17 Αυγούστου και ώρα 06:00

«Πλαφόν» ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, κλείσιμο καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 την επομένης, αλλά και νέα τοπικά «lockdown» περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων που μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα και μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απαγωγή 10χρονης: «Φύλλο και φτερό» τραπεζικοί λογαριασμοί της 33χρονης - Νέες αποκαλύψεις