ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας «Ιανός»: Νέα δεδομένα! Το καλό και το κακό σενάριο - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Κυκλώνας «Ιανός»: Νέα δεδομένα! Το καλό και το κακό σενάριο - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Κακοκαιρία Ιανός: Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας Ιανός - Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Παρασκευή - Δείτε LIVE την πορεία του κυκλώνα

Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα είναι Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με τα πρώτα φαινόμενα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα νησιά του Ιονίου.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Δείτε φωτογραφίες από τη Ζάκυνθο στη Gallery:

Τα νησιά έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί με την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και ο «Ιανός» χτυπά την πόρτα των νησιών του Ιονίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από το Αργοστόλι

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από το Ληξούρι

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από το Λιμάνι του Φισκάρδου

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από την Κουρούτα Ηλείας

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από την Αμαλιάδα

«Αν πάει νότια, θα ενισχυθεί πολύ»

Για τον μεσογειακό κυκλώνα και τις πιθανές πορείες που θα ακολουθήσει μίλησε στο Mega ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες αναμένονται σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα «οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά που θα εκδηλωθούν» αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Σημείωσε, μιλώντας στο Mega, ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως».

«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

«Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολογίο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά», κατέληξε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη μετεωρολόγο Χριστίνα Σούζη, ο κυκλώνας είναι ακόμα ανοιχτά του Ιονίου.

Την Παρασκευή, θα παραμείνει δυτικά της Πελοποννήσου και δεν θα περάσει μέσα από την Πελοπόννησο μέχρι το Σάββατο. Στη συνέχεια θα κινηθεί νότια της Πελοποννήσου και μετά θα φύγει.

Επομένως, το καλό σενάριο είναι ότι θα επηρεαστεί μικρότερη περιοχή από ό,τι αρχικά φαινόταν. Επίσης, στην Αττική δεν θα είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα.

Η πορεία του «Ιανού» προς την Ελλάδα

Την πορεία του Μεοσγειακού κυκλώνα προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρεών οχημάτων

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή, δήλωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σημείωσε ότι «ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες».

Ενημέρωσε επίσης πως απαγορεύεται, από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Έκτακτα μέτρα στους αυτοκινητοδρόμους

Οι εταιρείες διαχείρισης κυκλοφορίας για να προληφθούν δυσάρεστες συνέπειες ανά περιφέρεια που προβλέπεται να επισκεφθεί ο μεσογειακός κυκλώνας, εξέδωσαν χρηστικές οδηγίες και συμβουλές προς όσους σχεδιάζουν να κινηθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Η Νέα Οδός, ενημέρωσε τους οδηγούς ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Σε κάθε περίπτωση συνιστά στους οδηγούς που πρέπει να ταξιδέψουν:

  • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.(Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
  • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

Επισημαίνεται ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κλείνοντάς παρακαλούνται όλοι τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας που είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Από την πλευρά της η Κεντρική Οδός, ενημέρωσε τους οδηγούς ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται στους οδηγούς που πρέπει να ταξιδέψουν:

  • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 16:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00)
  • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

Επισημαίνεται ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του.

  • Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Καταλήγοντας, παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

Τέλος, ο Μορέας Α.Ε. εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας, συνιστάται στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας / Σπάρτης τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και κινηθείτε μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματός σας είναι σε καλή κατάσταση και φροντίστε να έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός σας.
  • Σε περίπτωση που μεταφέρετε φορτίο στην οροφή του οχήματός σας, φροντίστε αυτό να είναι καλά ασφαλισμένο.
  • Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά σας στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
  • Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Αν σε περίπτωση ανάγκης χρειαστεί να σταματήσετε στον αυτοκινητόδρομο, σταματήστε μόνο δεξιά.
  • Ακολουθείτε τις οδηγίες της Τροχαίας και του προσωπικού του αυτοκινητοδρόμου.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε στο 1025 ή στο 2710 – 562.000.

Δείτε Live την πορεία του κυκλώνα:

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός σε εταιρεία στο Κορωπί – Κρούσματα σε εργαζόμενους