ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Με αυτό το ρυθμό, σύντομα θα περάσουμε τα 1.000 κρούσματα

Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Με αυτό το ρυθμό, σύντομα θα περάσουμε τα 1.000 κρούσματα

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ενόψει του χειμώνα, εμφανίζεται ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. 

«Αν μπούμε με 300 κρούσματα του κορονοϊού ημερησίως μέσα στον χειμώνα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα περάσουμε τα 1.000, με αποτελέσματα πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα» προειδοποιεί ο καθηγητής.

Ο κ. Δερμιτζάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα «Νέα» περιγράφει μια ανησυχητική και επείγουσα κατάσταση, στην οποία απαιτείται να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19.

«Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε το παν τους επόμενους δυο μήνες και πριν μπούμε σε κλειστούς χώρους για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά», λέει, προσδιορίζοντας τον ιδανικό αριθμό κρουσμάτων στα 50 κρούσματα.

Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 339 κρούσματα, τα 164 από αυτά στην Αττική.

«Αν πάμε στον χειμώνα με την επιδημιολογική εικόνα που δίνουμε σήμερα, δεν θα αρκεί πλέον απλά το να φοράμε τις μάσκες μας σε κλειστούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», προειδοποιεί ο καθηγητής.

Στη συνέντευξή του ο κ. Δερμιτζάκης δηλώνει αισιόδοξος για τη λειτουργία των σχολείων, αν και θα προτιμούσε να έχουν τους μισούς μαθητές ανά τάξη —διαφωνώντας στην ουσία με τον συνάδελφό του, καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη που είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της υφιστάμενης αναλογίας παιδιών ανά αίθουσα.

«Είναι γεγονός ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν τα σχολεία με μισή σύνθεση, εάν αυτό φυσικά ήταν δυνατό. Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Παρ’ όλα αυτά, με τον τρόπο που ανοίγουν (μάσκες, διαλείμματα ανά τάξη και συνθήκες υγιεινής), εφόσον αυτά τηρούνται σωστά, δεν νομίζω ότι τα σχολεία θα αποτελέσουν εστία έξαρσης και επιτάχυνσης της επιδημίας», λέει ο κ. Δερμιτζάκης.

Ωστόσο, είναι πιο απαισιόδοξος ως προς το πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα. Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις συναδέλφων του στο Γέιλ ότι η κανονικότητα δεν θα αποκατασταθεί πλήρως πριν από το 2024, λέει: «Με την έλευση των εμβολίων, ελπίζουμε τέλος 2020 με αρχές 2021, και πιθανώς φαρμάκων λίγο αργότερα, να έχουμε ένα πρώτο κύμα “ηρεμίας” με μείωση κρουσμάτων και προστασία των ευπαθών ομάδων σε μεγάλο ποσοστό. Σίγουρα ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά τουλάχιστον θα είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα κινδυνεύουν, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη γρίπη. Ίσως και να μην μπορέσουμε ποτέ να απαλλαχθούμε από τον κορωνοϊό με την έννοια ότι θα είναι παρών κάθε χρόνο, εμείς όμως θα έχουμε εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπισή του».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυκλώνας «Ιανός»: Η φονική κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα - Δύο νεκροί σε Φάρσαλα-Καρδίτσα