ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: Δεν υπάρχει συζήτηση για lockdown - Είμαστε μακριά από αυτό

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: Δεν υπάρχει συζήτηση για lockdown - Είμαστε μακριά από αυτό

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΟ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (02/10) 460 νέα κρούσματα κορονοϊού - Τι είπε στο Newsbomb.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης για την πορεία και τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. 

«Όλη η εικόνα μας ανησυχεί» είπε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο Newsbomb.gr, ωστόσο χαρακτήρισε την κατάσταση «ελεγχόμενη».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας τις αποστάσεις.

«Είμαστε σε φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Δεν υπάρχει έξαρση που πρέπει να μας τρομάξει», είπε.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ επιπλέον 460 επιπλέον κρούσματα. Από τα 432 εγχώρια κρούσματα, τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα – ενώ 12 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

«Τα νέα κρούσματα μπορεί να παραμένουν αυξημένα αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε πως το 30% είναι συρροές», επισήμανε ο καθηγητής.

H Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται για άλλο ένα 24ωρο στο «κόκκινο». Tα 207 από τα 460 νέα κρούσματα κορονοϊού, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (02/10), εντοπίζονται στην Πρωτεύουσα.

Ερωτηθείς για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην πρωτεύουσα ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε «Ναι, είναι ανησυχητικός ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. Ωστόσο τα κρούσματα στην Αττική είναι λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες» διευκρίνισε.

Για το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει συζήτηση για lockdown. Είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε πως «σε παγκόσμια κλίμακα λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα και όχι lockdown» επισήμανε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στην Αθήνα όπως π.χ. η απαραίτητη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους ο κ. Μαγιορκίνης απέφυγε να απαντήσει αναφέροντας πως «η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων θα αποφασίσει αν και εφόσον χρειάζονται νέα μέτρα στην Αθήνα» είπε και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για μία συλλογική απόφαση» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι 12 Οκτωβρίου

Παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση (02/10) για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα σενάρια περί νέων μέτρων, τόνισε: «Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει. Ο ιός χτυπά όλους, ανεξαιρέτως ποιος είναι και τι ηλικία έχει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Έξαλλος ο Χαρδαλιάς: Η ερώτηση για τον Τσίοδρα και ο εκνευρισμός στη συνέντευξη Τύπου