ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Μάσκες παντού - Πόσο κοντά είναι τα νέα μέτρα - Απανωτές συσκέψεις

Κορονοϊός: Μάσκες παντού - Πόσο κοντά είναι τα νέα μέτρα - Απανωτές συσκέψεις
IN TIME

Προ των πυλών τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό της διασποράς - Στους 420 οι νεκροί στη χώρα μας

«Καζάνι» που βράζει η Αττική, από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και εγρήγορση σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ως προς τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού «σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» εξετάζουν σήμερα και αύριο τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

«Το επόμενο μέτρο που θα πάρουμε είναι η χρήση μάσκας και έξω και μέσα αν τα πράγματα επιδεινωθούν» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου.

Σημείωσε, δε, ότι «χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της οικονομικής ζωής δεν υπάρχει πολλά αλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε».

Η ίδια μίλησε για «μια σταθεροποίηση στην εικόνα όσον αφορά το covid-19 στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε όσον αφορά τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα ακολουθήσουμε».

Όπως είπε, τέλος, το μέλος της επιτροπής «το σύστημα υγείας είναι έτοιμο και θα ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό φτάνει να μην φτάσουμε σε σημείο που να το εξαντλήσουμε και αυτό».

Προειδοποίηση Παγώνη: Μάσκα παντού, μην περιμένετε να γίνει υποχρεωτικό

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη ήταν και πάλι υψηλά, καθώς απο τα συνολικά 303 νέα κρούσματα, τα 168 ήταν στην Αττική.

Η κατάσταση είναι σταθεροποιήσιμη αλλά ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.

Κατέληξε 81χρονη στο «Σωτηρία» - Στους 420 οι νεκροί

Μεγαλώνει καθημερινά η μακάβρια λίστα των θυμάτων από κορονοϊό.

Μια ηλικιωμένη που νοσηλεύοταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» κατέληξε από κορoνοϊό όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης. Η άτυχη 81χρονη είχε υποκείμενα νοσήματα.

Με τον θάνατο της 81χρονης οι νεκροί απο κορoνοϊό στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τους 420.

Η δύσκολη εξίσωση της Αττικής - Γιατί δεν εισηγούνται την καθολική χρήση μάσκας

Την ίδια ώρα, με τα μέτρα να πέφτουν στο κενό το ένα μετά το άλλο στην Αττική και τα κρούσματα να μην μειώνονται, οι αρμόδιοι φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να... σφίξουν κι άλλο τον κλοιό.

Την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην πρωτεύουσα εξέφρασε κατά στην ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως υπογράμμισε θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της μετάδοσης, λόγω της σταδιακής μεταφοράς των κοινωνικών δραστηριοτήτων από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους. «Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε πιο ζεστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη, είναι λογικό να περιμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα, δηλαδή στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με το Mega αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί. Γι’ αυτό τόσο οι επιστήμονες όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική.

Γιαμαρέλλου: Ναι σε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική

Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η λοιμωξιολόγος κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ειδικά όπου εντοπίζεται συνωστισμός.

Η λοιμωξιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ, κα Ελένη Γιαμαρέλλου μίλησε στο MEGA για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα εύκολο να κολλήσουμε τον νέο ιό ειδικά από ασυμπτωματικούς φορείς.

«Είναι τόσο εύκολο να την ''αρπάξεις''. Δεν ξέρεις ποιος είναι τριγύρω σου, υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Παράλληλα, η κυρία Γιαμαρέλλου σημείωσε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα, ειδικά αυτό της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά την καθολική χρήση της μάσκας, υπογράμμισε πως αν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό, τότε θα πρέπει να την φοράμε και σε εξωτερικούς χώρους.

«Λέμε ''ναι'' για τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους αν προβλέπεται συνωστισμός. Να ευχηθούμε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα και να χρειαστεί να τη φοράμε και στους εξωτερικούς χώρους».

Ωστόσο, όσον αφορά την περιφέρεια Αττικής η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», τόνισε πως θα ήταν καλό να φορούν όλοι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους.

Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, καθώς και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών.

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Γώγος: Μάσκα παντού μέσα και έξω

Την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά στοιχεία από τον νομό της Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα την Πάτρα, εξέφρασε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχει συναγερμός», «η κατάσταση έχει ξεφύγει», τόνισε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως τα κρούσματα είναι αρκετά και όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ιατρικό προσωπικό, είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Επέκρινε τις εικόνες συνωστισμού σε χώρους διασκέδασης, λέγοντας ότι αποτελούν μια κλασική εστία υπερμετάδοσης, καθώς ο ένας είναι πάνω στον άλλο και χωρίς μάσκες.

Είναι «δώρον άδωρον», εξήγησε, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όταν δεν εφαρμόζονται αυτά που ισχύουν.

Ειδικά για την καθολική χρήση μάσκας, τόνισε ότι είναι κάτι που πρακτικά ήδη ισχύει, καθώς η οδηγία είναι μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

«Το θέμα είναι αν εφαρμόζεται», πρόσθεσε ο καθηγητής και απηύθυνε εκ νέου σύσταση προς όλους να φοράνε τη μάσκα παντού όπου μπορούν ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί.

Όταν ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει τα περί διαφωνιών στο εσωτερικό της επιτροπής, τόνισε ότι οι απόψεις που εκφράζονται είναι πολυσυλλεκτικές, όλα γίνονται με δημοκρατικό τρόπο και στο 95% των περιπτώσεων οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ομόφωνες.

«Ίσως, παρεξηγείται το πράγμα από ορισμένες τοποθετήσεις όσων μιλάμε προς τα έξω, αλλά δεν είναι έτσι», επεσήμανε. Ο κ. Γώγος, χαρακτήρισε αρκετά αποτελεσματική τη διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη των αποφάσεων για μέτρα, η οποία έχει πολυπαραγοντική βάση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Εκπτώσεις και δωρεάν πάγιο για όλους – Μητσοτάκης: Υποδειγματικό success story