ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: LIVE η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Κορονοϊός: LIVE η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας
Intime News

Κορονοϊός: Live η ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας στο υπουργείο Υγείας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη έχουν αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Δείτε LIVE εικόνα:

Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές της Αθήνας - Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Σταθερά υψηλός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε Αρχές και ειδικούς.

Σε σταθερά, αλλά και πάλι «πορτοκαλί» στον επιδημιολογικό χάρτη επίπεδα βρίσκεται η Αττική όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού που εντoπίζονται καθημερινά στην Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, αυτές είναι το Περιστέρι και ο Πειραιάς, ενώ αναφορικά με τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, αυτές είναι το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα, η πλατεία Βικτωρίας, η Ομόνοια, το Θησείο.

Δείτε το βίντεο:

Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (20/10) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σημειώνεται πως για την επιδημιολογική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (19/10) τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

«Να μας βοηθήσει και ο Άγιος Δημήτρης. Είμαστε στο τρίτο κύμα κορονοϊού που απειλεί την πόλη. Τα πήγαμε καλά στα δύο προηγούμενα κύματα. Τώρα, έχουμε ένα κύμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό, τα στατιστικά στοιχεία ήταν ενδιαφέροντα. Το 52% κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, είναι από 16 έως 29 ετών. Ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη» σημείωσε ο δήμαρχος μιλώντας στο Mega.

«O μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη»

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων. Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η περιοχή είναι αντιμέτωπη με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ήδη, την ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στην πόλη, όσο και στο νομό της Θεσσαλονίκης εξέφρασε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην σύσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους ειδικούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το «καμπανάκι» κινδύνου, ήταν αποτέλεσμα δύο βασικών παραμέτρων, που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί επαινούσαν την πόλη, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα.

Ο πρώτος και βασικός λόγος αδιαμφισβήτητα είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, παρά το ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης.

Ο δεύτερος λόγος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών. Όπως είδαμε και τις προηγούμενες ημέρες, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους, ενώ πολλοί από αυτούς έρχονται από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και δύσκολη ιχνηλάτηση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Δραματικές εξελίξεις: Έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα - Ανακοινώνονται νέα έκτακτα μέτρα