ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Μαύρη» πρόβλεψη για τα κρούσματα - Ίσως φτάσουν και τα 2.000 ημερησίως

Κορονοϊός: «Μαύρη» πρόβλεψη για τα κρούσματα - Ίσως φτάσουν και τα 2.000 ημερησίως

Προειδοποίηση του καθηγητή Γενετικής, Μανώλη Δερμιτζάκη, για τα κρούσματα στην Ελλάδα - «Έπρεπε να λάβουμε  νέα μέτρα πριν χτυπήσει το καμπανάκι»

Πεπεισμένος ότι τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα θα φτάσουν τετραψήφιο αριθμό, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήταν έκπληξη αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμα και τα 2.000, σε περίπου μια βδομάδα, με βάση τον διπλασιασμό που παρουσίασαν τα κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες. «Δεν θα έχουμε πετύχει αναστροφή της πορείας του ιού και επομένως θα οδεύουμε για τέτοιους αριθμούς», ανέφερε στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος, μια τέτοια έξαρση δεν είναι περίεργη, φέρνοντας τα παραδείγματα άλλων χωρών, «είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι περίεργο», «εάν δούμε τις καμπύλες στις άλλες χώρες είναι πολύ απότομες στην ουσία σχεδόν κάθετες, μέσα σε πολύ λίγες μέρες έχουμε διπλασιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έπρεπε να πάρουμε νέα μέτρα πριν χτυπήσει το «καμπανάκι»

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο καθηγητής ανέφερε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα ότι θα μπορούσαν να είχαν παρθεί και από πιο νωρίς για καλύτερο πλαίσιο πρόληψης.

«Ίσως έπρεπε να τα πάρουμε πριν «χτυπήσει το καμπανάκι» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε «στην Ελλάδα είχαμε μια υπόνοια ότι θα συμβεί και δυστυχώς έγινε» είπε.

«Βλέπαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι το να κυνηγάμε τον ιό δεν οδηγεί πουθενά γιατί αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μεταδόσεων που έγιναν πριν 15 ημέρες επομένως τα μέτρα που παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν σε 10-15 ημέρες και θα υπάρξει ένα κενό περίπου ενός μήνα που θα βλέπουμε αυξήσεις που δεν θα είναι ελεγχόμενες» ανέφερε εν συνεχεία προσθέτοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αίσθηση πως η κατάσταση σταθεροποιείται και εν συνεχεία σημειώθηκε απότομη αύξηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις διότι τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν άμεσα την πορεία του ιού και δεν φτάνουν.

Μάλιστα ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση πως τα νέα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι και πανελλαδικά καθώς το γεγονός πως οι περιοχές δεν είναι μεγάλες έχει ως συνέπεια και από περιοχή σε περιοχή να γίνεται πολύ εύκολα μετάδοση και να αλλάζουν χρώματα πολύ εύκολα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 882 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στους 90 οι διασωληνωμένοι