ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Μάσκα παντού - Αν φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα θα είναι αργά

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Μάσκα παντού - Αν φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα θα είναι αργά

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων. «Πίεση» στο ΕΣΥ. Τι λέει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναμενόμενη θεωρεί την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνοντας παράλληλα πως «απέχουμε από το να πούμε πως είναι στα όριά του».

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ έκρουσε για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, αυτή την φορά ωστόσο, για τον αυξημένο αριθμό των ασθενών που διασωληνώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο. Συγκεκριμένα, από 84 που ήταν την Κυριακή οι διασωληνωμένοι ανήλθαν χθες σε 95.

Αντίστοιχα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το περασμένο 24ωρο έγιναν 118 νέες εισαγωγές, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να καταγράφει «άλμα» από τους 550 στους 650, μέσα σε μόλις 4 ημέρες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνει πως το κενό μέχρι να βρεθεί στα όριά του το ΕΣΥ καλύπτεται γρήγορα και σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρείται το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού.

Μάσκα όχι μόνο στις «κόκκινες» περιοχές

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως η χρήση μάσκας θα έπρεπε να επεκταθεί και εκτός των περιοχών με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα στις όμορες από αυτές περιοχές προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός.

«Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η Ιταλία είχε καλύτερα οργανωμένο σύστημα Υγείας σε σχέση με εμάς, όμως κατέρρευσε γρήγορα γιατί δεν μπόρεσαν οι Ιταλοί να εμποδίσουν την διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή».

Όπως λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Σαρηγιάννης, το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας είναι δομημένο έτσι ώστε οι πολίτες να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για να εργαστούν. «Έτσι, είχαμε μεγάλο αριθμό φορέων του ιού οι οποίοι μετέφεραν ιικό φορτίο από την μία περιοχή στην άλλη», αναφέρει και κάνει τον παραλληλισμό με την Ελλάδα.

«Και στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό αλλά συμβαίνει. Οι φοιτητές στην Πάτρα δεν είναι όλοι μόνιμοι κάτοικοι Πάτρας, ή αντίστοιχα κάτοικοι των Αθηνών μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στους διπλανούς νομούς οι οποίοι είναι ‘πράσινοι’ όπως η Βοιωτία για παράδειγμα», αναφέρει.

«Γι’ αυτό προτείνω την επέκταση του μέτρου της μάσκας με το μήνυμα να είναι σαφές προς τους πολίτες. Πρόκειται για μία ΄θυσία΄ των πολιτών σε πράσινες περιοχές για το γενικότερο καλό», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Το μήνυμα δεν είναι καθαρό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής του ΑΠΘ εντοπίζει μία κόπωση στον πληθυσμό από την παρατεταμένη εφαρμογή μέτρων, ωστόσο σημειώνει πως το «μήνυμα δεν είναι καθαρό εδώ και καιρό».

Λέει χαρακτηριστικά: «Την Άνοιξη ζήσαμε κάτι πρωτοφανές. Κλειστήκαμε όλοι στα σπίτια μας, χωρίς να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πιθανόν φοβηθήκαμε και από την Ιταλία. Μία χώρα δίπλα μας, με παρόμοιο πολιτισμό και κοινωνική δομή με εμάς, καμμία σχέση με την Κίνα που ήταν μακριά μας, υπέφερε από την πανδημία. Το μήνυμα λοιπόν ήταν καθαρό: ‘μείνετε σπίτια σας για να σωθείτε’. Από το καλοκαίρι ωστόσο το μήνυμα ‘θόλωσε’. Η ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού, της οικονομίας κ.α. δημιούργησε μία αίσθηση στον κόσμο πως όποια μέτρα λαμβάνουμε είναι σε έναν βαθμό αντιφατικά».

Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει πάντως πως το μήνυμα για την χρήση μάσκας είναι καθαρό και ευελπιστεί να αποδώσει.

Τον Δεκέμβριο θα είναι αργά

Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων στα 2.000 ημερησίως, τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να συμβεί τον Δεκέμβριο, εάν δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς το παρόν, δεν παραλείπει ωστόσο να πει πως «τότε θα είναι αργά».

Αναφέρει δε πως σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε δραστικότερα μέτρα όπως ένα παρατεταμένο lockdown για να έχουμε αποτελέσματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Newsbomb.gr, σημειώνει πάντως υπάρχουν λύσεις στις οποίες μπορεί να στραφεί η Πολιτεία εκτός από τα μέτρα που λαμβάνονται και τηρεί ο πληθυσμός.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτός από την αύξηση του αριθμού των λεωφορείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συσκευές μείωσης του ιικού φορτίου τόσο σε λεωφορεία όσο και στο μετρό.

«Έχει υπολογιστεί πως το κόστος είναι μικρό σχετικά και μπορεί να το καλύψει η Πολιτεία. Περίπου 400.000 ευρώ για την Θεσσαλονίκη και φυσικά παραπάνω στην Αθήνα, ωστόσο τέτοιου είδους μέτρα, μαζί με την χρήση μάσκας μπορούν να μειώσουν το ιικό φορτίο στη χώρα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Από το «μικρό καλάθι» της Αθήνας στο διπλωματικό βέρτιγκο για τον Ερντογάν