ΕΛΛΑΔΑ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αυτά τα μέτρα θα ανακοινώσει - Γενικό lockdown στην εστίαση

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αυτά τα μέτρα θα ανακοινώσει - Γενικό lockdown στην εστίαση
INTIME NEWS

Lockdown: Για αύριο, Σάββατο (31/10/2020) μεταφέρθηκαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός αναμενόταν να ανακοινώσει τα νέα μέτρα σήμερα στις 3 το μεσημέρι, ωστόσο οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν μετά τον φονικό σεισμό της Σάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει:

- Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια και ανεξάρτητα από τη θέση κάθε περιοχής στον Υγειονομικό Χάρτη και το επίπεδο του συναγερμού.

- Αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τον επαγγελματικό αθλητισμό.

- Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ενδεχομένως, η απαγόρευση να ισχύει ακόμα και από τις 10:00 το βράδυ.

- Ολικό κλείσιμο της εστίασης. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσης μέτρα στήριξης για τον κλάδο, όπως την παράταση στις αναστολές σύμβασης μέχρι το Δεκέμβριο.

- Επέκταση της τηλεργασίας, με στόχο να μην προκαλούνται φαινόμενα συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

- Οριζόντια εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης για τα ΑΕΙ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε δραματικούς τόνους, αναμένεται να δηλώσει πως είναι η τελευταία φορά που ανακοινώνει μέτρα, καθώς επόμενο βήμα θα είναι το καθολικό lockdown.

Τα μέτρα που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε αλλεπάλληλες - και ως έναν βαθμό αντικρουόμενες - εισηγήσεις για το ποια μέτρα πρέπει να παρθούν προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η επέλαση της οποίας «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) τις «σκληροπυρηνικές», οι οποίες επιτάσσουν οριζόντια μέτρα με χρήση της μάσκας παντού, άμεσο κλείσιμο της εστίασης, των ομαδικών συναθροίσεων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και

β) τις πιο «μετριοπαθείς» που κάνουν λόγο για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά όχι κλείσιμο αυτών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τον ήδη πληγέντα κλάδο.

Η σκληροπυρηνική ομάδα, στην οποία φέρεται να ανήκει και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί ότι η σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων δεν είναι αποτελεσματική και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στον πληθυσμό, από μια σκληρή μεν αλλά χρονικά πιο περιορισμένη επιβολή κάθετων και αποσπασματικών μέτρων.

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1690 νέα κρούσματα

Την ίδια ώρα, νέο αρνητικό ρεκόρ λοιμώξεων σημειώθηκε σήμερα στην χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1690 κρούσματα κορονοϊού.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 37196, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

4083 (11.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13107 (35.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

128 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 37 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 286 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 620 θανάτους συνολικά στη χώρα. 236 (38.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός ΤΩΡΑ στη Σάμο - Live Blog: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό