ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Θα περάσουμε τα 3.000 κρούσματα – Πότε θα αρχίσει η μείωση

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Θα περάσουμε τα 3.000 κρούσματα – Πότε θα αρχίσει η μείωση

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα στη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 3.000 κάνει μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν πρόκειται να δούμε αισθητή βελτίωση στην εξέλιξη της πανδημίας άμεσα.

Αισθητή μείωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη. Όπως εξήγησε ο ίδιος στο Newsbomb.gr τις επόμενες ημέρες θα βλέπουμε καθημερινά μεγάλα νούμερα που ενδεχομένως θα ξεπερνούν τα 3.000 κρούσματα ημερησίως.

«Σε μια εβδομάδα περιμένουμε τα αποτελέσματα των πρώτων μέτρων τα οποία δεν αναμένονται σημαντικά. Μετά από δύο εβδομάδες όμως όταν αρχίσουν να αποδίδουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα δούμε την πρώτη αισθητή κάμψη», ανέφερε ο καθηγητής.

Και πρόσθεσε: «η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αναμένεται να πιέσει το σύστημα υγείας. Ακόμα δεν έχουμε δει την πίεση αυτή. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες θα αφήσουν το αποτύπωμά τους (σε νοσηλευόμενους και διασωλήνωμένους) το επόμενο επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής μιλώντας στο Newsbomb.gr εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά από δύο εβδομάδες αλλά στο καλύτερο σενάριο η περιοχή θα πάει απλά στο “κόκκινο” όπως ήταν πριν το καθολικό lockdown που ανακοινώθηκε σήμερα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και για την Αττική, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι «ελπίζω ότι η Αθήνα δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο γιατί τα μέτρα λήφθηκαν γρήγορα».

Τέλος όσον αφορά την διάρκεια των μέτρων, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αρθούν συνολικά. «Πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον έως το τέλος Φλεβάρη αλλά με αυξομειώσεις. Τα σημαντικότερα μέτρα που θα πρέπει να διατηρηθούν είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο περιορισμός στις μετακινήσεις και ο αυστηρός έλεγχος στην εστίαση προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις όταν ανοίξει ξανά», υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Η θέση της κυβέρνησης για τα μέτρα

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα να μην εφαρμοστεί το μοντέλο του τοπικού lockdown και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερα για την Αττική τόνισε ότι εμφανίζει μεν σταδιακή αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όχι όμως εκθετική όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

«Η κόκκινη γραμμή (για lockdown στην Αττική) είναι μια, η προστασία της Δημόσιας Υγείας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να την προστατεύσουμε», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εικόνα δείχνει σήμερα ότι δεν είναι ίδια η επιδημιολογική επιβάρυνση της Αττικής με της Θεσσαλονίκης ωστόσο η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει. Οι ΜΕΘ αυξάνονται συνεχώς στην Αττική και θα αυξηθούν κι άλλο, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν είναι θέμα εάν αυτή τη στιγμή μας ανησυχεί. Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις και αν δούμε ότι δημιουργείται πίεση ειδικά σε μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αττική, θα δράσουμε γρήγορα, προληπτικά και χωρίς να φτάσει το σύστημα να δοκιμαστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα πηγαίνουν τα ΑμεΑ στην Ακρόπολη, με ελικόπτερο;