ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν όπως… Κιμ Γιονγκ Ουν: Η ταπείνωση των Τούρκων - «Ζητιανεύουν» ένα κομμάτι ψωμί

Ερντογάν όπως… Κιμ Γιονγκ Ουν: Η ταπείνωση των Τούρκων - «Ζητιανεύουν» ένα κομμάτι ψωμί

Πείνα και εξαθλίωση στην Τουρκία, την ώρα που ο «σουλτάνος» χτίζει χρυσά παλάτια – Αδιάφορος και κυριευμένος από τις εμμονές του ανοίγει συνεχώς νέα εχθρικά μέτωπα.

Το είδαμε και αυτό. Στη σύγχρονη Τουρκία, στη χώρα που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν οραματίζεται να γίνει η προστάτιδα όλου του ισλαμικού κόσμου, η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί τελείως.

Πλέον, η δεινή οικονομική κατάσταση στην τουρκική κοινωνία έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη, όπως ψωμί, ενώ η κυβέρνηση βλέποντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κατρακύλα της οικονομίας, πήρε μία απόφαση που γλαφυρά αποτυπώνει τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του κυβερνητικού εταίρου του Προέδρου Ερντογάν, Μπαχτσελί, ξεκίνησε η εκστρατεία του «δωρεάν ψωμιού». Σύμφωνα με τον ηγέτη των «γκρίζων λύκων», κάθε πλούσιος άνθρωπος της Τουρκίας οφείλει να πάει στο πλησιέστερο φούρνο, να αγοράσει ψωμί και να το κρεμάσει έξω από αυτόν για να το πάρουν οι φτωχοί.

Τι δείχνει όμως αυτή η ενέργεια για την τουρκική κοινωνία; Μία κοινωνία που βλέπει την οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο από την αρχή του έτους. Με την αποκλειστική ευθύνη για αυτή τη θλιβερή κατάσταση να φέρεται από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος με την εξωτερική πολιτική του τσαμπουκά και των παράνομων ενεργειών να έχει καταφέρει να χάσει εντελώς την αξιοπιστία του και να μην τον εμπιστεύεται πλέον σχεδόν κανείς.

Στην πιο καίρια θέση ευθύνης της οικονομίας έχει βεβαίως τοποθετήσει με «αξιοκρατικά» πάντα κριτήρια τον γαμπρό του. Έναν άνθρωπο που είναι η προσωποποίηση της διαφθοράς, ο περίφημος, για τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Αυτός ο κύριος διαβεβαίωνε πριν από λίγες μέρες τους Τούρκους πολίτες ότι η οικονομία δεν έχει πρόβλημα και ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ισοτιμία της λίρας, με τις τιμές όμως των αγαθών να έχουν πενταπλασιαστεί και τη χώρα του να δανείζεται με εξωπραγματικά επιτόκια. Δηλώσεις που δείχνουν την παντελή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα ή την, για μία ακόμη φορά, προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης και της κοινής λογικής, μία προσφιλή τακτική των κυβερνώντων στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, στην Άγκυρα εμφανίστηκαν σταντ με κρεμασμένα ψωμιά με τη φωτογραφία του Μπαχτσελί, μία εικόνα ταπεινωτική, για μία κίνηση που άμεσα σχολιάστηκε και επικρίθηκε από την αντιπολίτευση της γείτονος, με αντιδράσεις που δεν ήταν πλέον χλιαρές όπως παλαιότερα. Το καθεστώς Ερντογάν αν και προσπαθεί να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης απ’ όπου και αν προέρχεται, φαίνεται ότι πλέον αδυνατεί να τις ελέγξει όταν η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Και εκεί που θα περίμενε κάποιος μετά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης για τις προσβλητικές αυτές εικόνες, να βγει ο Πρόεδρος Ερντογάν και να ανασκευάσει με κάποιο τρόπο, ο ίδιος έκανε ακριβώς το ίδιο! Πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Μαλάτεια, στάθηκε στο κατώφλι ενός λεωφορείου από όπου άρχισε να ακούει τα παράπονα του αγανακτισμένου κόσμου που υποφέρει από την οικονομική κατάσταση. Ένας πολίτης τότε του φωνάζει «Δεν μπορούμε να φέρουμε ψωμί στο σπίτι μας!» και ο πρόεδρος του απαντά «Αυτή η φράση είναι υπερβολική για μένα. Πάρτε αυτό το τσάι χαράς!» και αμέσως άρχισε να πετάει σακούλες με τσάι.

Εικόνα βγαλμένη από τελείως άλλες εποχές, που δείχνει την αβυσαλέα απόσταση που χωρίζει τη σημερινή Τουρκία από την σύγχρονη Ευρώπη, Αιώνες θα λέγαμε.

Η φτωχοποίηση της τουρκικής κοινωνίας είναι λοιπόν γεγονός, την ίδια ώρα που ο οραματιστής του νεοοθωμανισμού συνεχίζει να χτίζει πολυτελή παλάτια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και εκατοντάδων δωματίων. Όμως έχει φτάσει πλέον η στιγμή όπου το αίσθημα της πείνας είναι τόσο έντονο που δεν μπορεί κανένας να το ξεγελάσει με εθνικιστικές κορώνες και ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που όσο περνάν οι μέρες και κατρακυλάει η τουρκική οικονομία, τόσο αυτά γεννάνε μερικά ακόμα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Εξάλλου, οι δηλώσεις τσάμπα είναι!

Η απόλυτη αντίθεση λοιπόν. Στο εξωτερικό, η εικόνα της ισχυρής χώρας που διεκδικεί τα πάντα, δήθεν αδικημένη. Απειλεί, τσαμπουκαλεύεται, δείχνει ότι δεν χαλιναγωγείται από κανέναν. Στο εσωτερικό πείνα, διωγμοί, ένοπλες πολιτοφυλακές, φιμωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και όσο το ψάρι θα συνεχίσει να βρωμάει όλο και περισσότερο από το κεφάλι, τόσο αυτές οι αντιθέσεις θα μεγαλώνουν.

Έφτασε άραγε η ώρα να αλλάξει αυτή η νοσηρή κατάσταση που πλέον μόνο κακό προκαλεί σε όλους εκτός από έναν; Τον Πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος, για όσο τον παίρνει ακόμα, θα συνεχίσει να επιβιώνει με το δήθεν όραμα του νεοοθωμανισμού, που στην ουσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον μανδύα που καλύπτει την σκληρή πραγματικότητα της οπισθοδρόμησης σε ολοκληρωτικά καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Χαρδαλιάς: Όλα τα νέα μέτρα! Τι ισχύει για μετακινήσεις, καταστήματα, σχολεία