ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Θρίλερ με τις ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ - Τι λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου στο Newsbomb.gr

Κρούσματα σήμερα: Θρίλερ με τις ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ - Τι λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου στο Newsbomb.gr

Κρούσματα σήμερα: Το σύστημα Υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενώ καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας χειροτερεύουν και οι αριθμοί κρουσμάτων και διασηληνωμένων αυξάνονται συνεχώς.

Σε σημείο αιχμής βρίσκεται το σύστημα υγείας καθώς μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχτούν άλλα περιστατικά κορονοϊού.

Το Newsbomb.gr, επικοινώνησε με το διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Παναγιώτη Παντελιάδη, ο οποίος απο πλευράς του διαβεβαίωσε πως το νοσοκομείο είναι διαθέσιμο να δεχτεί κάθε περιστατικό covid - 19, συγκεκριμένα ανέφερε, «Φυσικά και υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για να νοσηλευτούν ασθενείς με κορονοϊό». Επιπλέον πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σχετικό δελτίο τύπου απο το Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερες ΜΕΘ

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης αντίστοιχα, η υπεύθυνη της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγεία, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Νίτσας ζήτησε από τους παράγοντες του υπουργείου Υγείας πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις μονάδες Covid-19 που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπενθυμίζοντας την έκκληση που είχε κάνει πριν το εορταστικό πενθήμερο να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από τους πολίτες και την πολιτεία ώστε να μη φθάσουμε σε σοκαριστικούς αριθμούς εκατοντάδων κρουσμάτων του ιού. Όπως είπε «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχιστούν στοχευμένα σε χώρους συνεύρεσης εργαζομένων καθώς και στα σχολεία καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown, προκειμένου να μπορέσουμε να συλλέξουμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη -που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα - έπρεπε να ανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown. Χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπήρχε, καθώς ήταν επιβεβλημένη η αποφόρτιση του ΕΣΥ, το οποίο λειτουργεί κάτω από οριακές συνθήκες» .

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΙΣΘ υπενθύμισε στους παράγοντες του υπουργείου Υγείας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 800 θέσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πόσες κλίνες είναι ακόμη κενές

Από την 1η του μήνα δε μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό πάνω από 160 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, να ανέρχεται (μέχρι την τελευταία επίσημη ενημέρωση στις 9/11) στους 700...(απαιτεί διόρθωση).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό σε όλη τη χώρα:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 442
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 186
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 398
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 561
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 189
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 172
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 24
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 87

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τα Ιωάννινα. Στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, η πληρότητα των νοσηλευόμενων στις μονάδες Covid ξεπερνά το 80% -παρά την πρόσθεση άλλων περίπου 50 κλινών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο - Κορονοϊός: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα - Μία ανάσα από την έγκριση η Pfizer