ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεκπαίδευση - Webex: Μετ' εμποδίων τα μαθήματα - Ο εκνευρισμός και η... σπάθη της απουσίας

Τηλεκπαίδευση - Webex: Μετ' εμποδίων τα μαθήματα - Ο εκνευρισμός και η... σπάθη της απουσίας
INTIME

Μετά το... φιάσκο της Δευτέρας με την πλατφόρμα τηλεκαπίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μαθητές και γονείς είδαν την Τρίτη την κατάσταση να βελτιώνεται, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται.

Στους μαθητές επικρατεί εκνευρισμός, καθώς το σύστημα τους πετάει συχνά έξω, ενώ συνεχώς υπάρχει πάνω από το κεφάλι τους η... σπάθη της απουσίας.

Εκνευρισμός και αβεβαιότητα επικρατεί και στους γονείς οι οποίοι βλέπουν ότι η εκπαίδευση δεν γίνεται με το σωστό τρόπο και τα παιδιά προφανώς δεν έχουν το μυαλό τους στο μάθημα.

Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης και λίγη ώρα μετά την έναρξη των διαδικτυακών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πολλοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να ανοίξουν τις ψηφιακές τάξεις τους. Ωστόσο, όσοι το επιχειρούσαν μέσω της εφαρμογής τα κατάφερναν να συνδεθούν με το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Οχι όμως κι εκείνοι που επέλεγαν να συνδεθούν μέσω browser. Από την αρμόδια γραμματεία του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι «βρίσκονται σε λειτουργία 40.000 και πλέον ψηφιακές τάξεις, ενώ τα όποια τεχνικά προβλήματα προκύπτουν, αντιμετωπίζονται και επιλύονται άμεσα. Στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται δυσλειτουργίες στη σύνδεση, δεν προσμετρούνται απουσίες».

Το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί προκαλεί και πολιτική αντιπαράθεση. Σφοδρά πυρά συνεχίζει να δέχεται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς και χθες, μία ημέρα μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πλατφόρμα Webex της Cisco, η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείου είχε σοβαρά προβλήματα. Η κ. Κεραμέως επικρίνεται από την αντιπολίτευση, αλλά και τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, ότι δεν έχει παρουσιάσει τη σύμβαση με την Cisco στη Βουλή. Συνεργάτες της κ. Κεραμέως ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η σύμβαση έχει κατατεθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση-απάντηση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα της Cisco (η Webex) που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας κατέρρευσε μετά από βλάβες στο Λονδίνο και όλη η εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας «πάγωσε», με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων, να παρακολουθήσουν μάθημα μόνο την πρώτη ώρα.

Προβλήματα σύνδεσης αντιμετώπισαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν καταχωρήθηκαν απουσίες τη Δευτέρα

Όπως είναι προφανές, το υπουργείο Παιδείας έστειλε οδηγία σε όλα τα σχολεία της χώρας να μην καταχωρηθούν οι απουσίες των μαθητών, καθώς η αρχική εντολή ήταν «όποιος δεν παρακολουθεί, παίρνει απουσία».

Οι περιοχές που παρουσιάστηκε πρόβλημα με το Webex :

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας διευκρινίσεις για τα τεχνικά προβλήματα, αλλά και για τις χθεσινές απουσίες στους μαθητές, που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

«Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.

Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, εδώ και ημέρες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το αν θα αντέξει το δίκτυο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Pfizer: Σήμερα «κληρώνει» η συμφωνία με την ΕΕ - Πότε και πώς θα μοιραστούν οι δόσεις