ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Pfizer: Σήμερα «κληρώνει» η συμφωνία με την ΕΕ - Πότε και πώς θα μοιραστούν οι δόσεις

Εμβόλιο Pfizer: Σήμερα «κληρώνει» η συμφωνία με την ΕΕ - Πότε και πώς θα μοιραστούν οι δόσεις
AP Images

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Pfizer, για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η είδηση έγινε γνωστή την Τρίτη δια στόματος της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, που είπε σε δημοσιογράφους, ότι οι διαπραγματεύσεις της με την αμερικανική εταιρεία Pfizer και τη γερμανική BioNTech, έχουν ολοκληρωθεί και το συμβόλαιο θα υπογραφεί «τις προσεχείς ημέρες».

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες», ώστε να εξασφαλιστεί από τα κράτη μέλη το «πράσινο φως» και να προχωρήσουν στις υπογραφές.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει, εάν αποδέχεται τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι.

Εάν συμβεί αυτό, η συμφωνία θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν, τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο. Τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τότε θα μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο.

Πώς θα διατεθούν οι δόσεις

Σημειώνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις δύο εταιρείες για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με την επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεων.

Όπως διευκρίνισε η Επίτροπος, υπάρχει σχέδιο για την κατανομή των διαθέσιμων δόσεων, βάσει του πληθυσμού κάθε χώρας. Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech. Θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.

Όπως είπε η Επίτροπος, «Θα έχουμε πιθανότατα ένα χαρτοφυλάκιο έξι υποσχόμενων υποψηφίων...ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο».

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε, ότι η καλύτερη ευκαιρία για να νικηθεί ο κορονοϊός είναι «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», επισημαίνοντας ότι την Τετάρτη εγκρίνεται «συμβόλαιο για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer».

«Αυτό είναι το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής. Μόλις γίνει αυτό το εμβόλιο διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε, ότι «αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων».

Τέλος, η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε, ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού».

Εμβολιασμό τον Δεκέμβριο σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ, δήλωσε, ότι εάν η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Inc υποβάλει το προσωρινό εμβόλιό της κατά της Covid-19 στους ρυθμιστικούς φορείς υγείας όσο σύντομα αναμένεται, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει, ότι θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό των Αμερικανών τον Δεκέμβριο.

Ο Αζάρ παραχώρησε την Τρίτη σειρά συνεντεύξεων σε τηλεοπτικό δίκτυα, μεταξύ άλλων στο CNBC, όπου είπε ότι η κυβέρνηση θα παραλαμβάνει 20 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα των εμβολίων της Pfizer, από τα τέλη αυτού του μήνα. Οι ΗΠΑ έχουν συμβόλαιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Όπως επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την ενδελεχή μελέτη των δεδομένων αποτελεσματικότητας του εμβολίου, όμως, βάσει των συστάσεων προς την κυβέρνηση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει πιθανόν από τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας και σε άλλα κέντρα παροχής φροντίδας, το υγειονομικό προσωπικό και τα μέλη των υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών, με στόχο οι δόσεις να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Έως τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, αναμένουμε ότι θα έχουν αρκετά εμβόλια για κάθε Αμερικανό, που θα ήθελε να εμβολιαστεί», τόνισε ο Αζάρ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr