ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ξέφυγε από τον έλεγχο η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Ανακοινώνονται νέα έκτακτα μέτρα

Κορονοϊός: Ξέφυγε από τον έλεγχο η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Ανακοινώνονται νέα έκτακτα μέτρα
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Δραματικές είναι οι ώρες στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα κρούσματα δεν έχουν καθοδική πορεία και ο αριθμός διασωληνωμένων και ασθενών αυξάνεται συνεχώς - Οι ΜΕΘ ασφυκτιούν - Αναμένονται νέα μέτρα

Κραυγή αγωνίας υπάρχει από τους ειδικούς, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου τα περιθώρια ολοένα και στενεύουν.

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βγει η επιδημιολογική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα, καθώς καταγράφονται καθημερινά πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα κορονοϊού και η θετικότητα αυξάνεται επικίνδυνα.

Στο «τραπέζι» βρίσκονται οι εισηγήσεις των ειδικών για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, ούτως ώστε να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους, ενώ ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η αύξηση της τηλεργασίας σε μεγαλύτερο ποσοστό από το καθορισμένο.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι τα συγκεκριμένα μέτρα να εφαρμοστούν στην Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται εν τέλει να αφορούν και ολόκληρη την επικράτεια.

Τα παραπάνω μέτρα σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα.

Ζέρβας: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό.

Δεν δίστασε μάλιστα να τονίσει αναφορικά με το μέγεθος του κινδύνου ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υποστήριξε ότι πρέπει να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία της πόλης, για να περιοριστούν οι μετακινήσεις ακόμα περισσότερο.

«Μάλλον ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο» προσθέτει. «Χρειάζεται πραγματικά να δείξουμε αγάπη στον διπλανό μας. Όλα αυτά δείχνουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Για κάποιους μπορεί να μην έχει συνέπειες αλλά μπορεί να έχει για ανθρώπους που είναι γύρω μας. Να δείξουμε αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας», συμπληρώνει ο Κ. Ζέρβας.

«Από την στιγμή που δεν έχουμε σωστά αποτελέσματα σημαίνει ότι θα πάμε σε μια αυστηροποίηση. Είναι μονόδρομος» επισημαίνει. «Μίλησα και με τον κ. Κικίλια και με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ήρθαν και οι δύο στη Θεσσαλονίκη. Άκουσα την δικιά τους την αγωνία, δεν θα πάρει ο δήμος τα μέτρα. Όταν μια κατάσταση είναι κακή είναι προφανές ότι θα πρέπει να πάμε σε μια αυστηροποίηση της κατάστασης.

Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να μην έχουμε αυτό που κανένας δεν θέλει. Αντιστέκεται το σύστημα Υγείας, προσπαθούμε να κρατήσουμε κάποιο επίπεδο στις παροχές της Υγείας, αλλά όταν είναι λίγο πριν από το κόκκινο πιστεύω ότι όλοι θα πάρουμε αυτά τα μέτρα και θα βοηθήσουμε ώστε να φέρουν αποτελέσματα.» κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

Εξαδάκτυλος: Tο lockdown στη Θεσσαλονίκη πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου

Με την σειρά του για γενικευμένο lockdown στη Θεσσαλονίκη, αν όχι στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου χθες» ήταν το νέο δραματικό μήνυμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο... Μετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση,πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ενώ πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως το lockdown πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη:

«Χθες έπρεπε να γίνει αυτό».

«Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης. Όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν τελευταίοι κατεβαίνουν» εξήγησε ο γιατρός στη συνέχεια.

«Όπως δεν εξαιρέθηκε η Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Πάσχα, η Κυριακή του Πάσχα, η 28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου όπως δεν εξαιρείται καμία πιστή δεν πρέπει να εξαιρεθούν και οι συγκεντρώσεις για τη 17 Νοέμβρη, πρόκειται για υγειονομικό έγκλημα» επανέλαβε.

Τσακρής: Πολύ πιθανό να έχουμε ένα lockdown τύπου Μαρτίου

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσακρής, ανέφερε ότι μονόδρομος καθίσταται για τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η εισήγηση παράτασης του lockdown και για μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς η μεγάλη δυναμική εξάπλωσης του κορονοϊού δεν εμφανίζει ακόμα δείγματα ανάσχεσης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα lockdown τύπου Μαρτίου σχετικά άμεσα. Σίγουρα θα έχουμε εισηγήσεις για επιπρόσθετα μέτρα.»

Σε ερώτηση για το εάν το lockdown αφορά κυρίως την Βόρεια Ελλάδα, ο ίδιος επεσήμανε πως αφορά κυρίως την Β. Ελλάδα όπου η εκθετική πορεία της επιδημίας είναι πιο έντονη και υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στο σύστημα Υγείας.

«Σίγουρα θα έχουμε παράταση στο lockdown, που θα έληγε στις 30 Νοεμβρίου», υπογράμμισε ο Αθανάσιος Τσακρής.

«Τα νέα μέτρα είναι πολύ πιθανόν να τα εισηγηθούμε και σήμερα», ανέφερε.

Στο 89% η πληρότητα στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 1.300 απλές κλίνες για περιστατικά Covid-19 και πάνω από 170 κλίνες Εντατικής στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Οι ΜΕΘ Covid-19 που έχουν διατεθεί, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 496. Από αυτές χθες οι 335 ήταν κατειλημμένες και οι 161 κενές. Ωστόσο, η πανελλαδική πληρότητα -67% - δεν αντικατοπτρίζει την πίεση και τα προβλήματα που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα έχει πληρότητα 89%.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Έχουμε ήδη αξιοποιήσει το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Πηγαίνουν περιστατικά σε κλινική COVID και περιστατικά στη ΜΕΘ του. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα στην εφημερία του “Ιπποκράτειου” στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο 'Κυανούς Σταυρός' και αύριο μπαίνει ο 'Άγιος Λουκάς'», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας.

«Έχω δώσει ήδη την έγκριση στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, εάν και εφόσον χρειαστεί, να μεταφέρονται περιστατικά. Και γίνεται αυτή τη στιγμή από άλλα νοσοκομεία, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης. Ανακοίνωσα χθες, ότι αν χρειαστεί, θα μπορούν να γίνουν και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Νότια Ελλάδα», συνέχισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έρχονται - Δεδομένη η παράταση της καραντίνας