ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πώς και πότε θα ανοίξει η χώρα - Οι ημερομηνίες για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Lockdown: Πώς και πότε θα ανοίξει η χώρα - Οι ημερομηνίες για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση
ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να εξετάζει πώς θα γίνει βήμα-βήμα η άρση του lockdown, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις.

Το ορόσημο από την στιγμή της ανακοίνωσης του lockdown ήταν η 30η Νοεμβρίου, δηλαδή οι τρεις εβδομάδες. Ωστόσο με δεδομένο πως τα αποτελέσματά του θα αποτυπώνονται στα ημερήσια κρούσματα από τις 15 ημέρες ανοίγει διάπλατα το ενδεχόμενο παράτασής του.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει προ καιρού το Newsbomb.gr θεωρείται δεδομένο πως το lockdown θα διαρκέσει έως και τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει πλέον πώς θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα και πόσο θα διαρκέσει.

«Υπάρχει σχεδιασμός η εστίαση να ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα, με κανόνες και ωράριο», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή στον ΣΚΑΪ.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr το πρώτο μέτρο που θα αρθεί θα αφορά τα σχολεία. Υπολογίζεται πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 07 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο μία εβδομάδα αργότερα και η εστίαση στις 19 Δεκεμβρίου.

Αποτελεί ωστόσο, γρίφο το πώς θα γίνει η επιστροφή αυτή στην κανονικότητα όσον αφορά στην εστίαση, αφού όπως φάνηκε και στο διάστημα πριν τις αποφάσεις για το απαγορευτικό, η διασκέδαση αποτελούσε σημαντική εστία μετάδοσης του ιού. Έτσι, υπολογίζεται πως το άνοιγμα των καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου θα γίνει με αυστηρούς κανόνες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, το βασικό σενάριο θέλει το άνοιγμα της εστίασης να αφορά τις καφετέριες και τα εστιατόρια αλλά όχι τα μπαρ. Άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ «είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά».

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, κατ' αρχάς η εστίαση θα ανοίξει με πειρορισμό ωραρίου το οποίο θα τεθεί στις 22:00 ή στις 23:00, ενώ εξετάζεται το κατά πόσο είναι εφικτό να τοποθετείται πλέξιγκλας ανάμεσα στους πελάτες. Την ίδια ώρα, μία ακόμα πρόταση αφορά στο ενδεχόμενο να επιδοτηθεί η αγορά σόμπας από τα καταστήματα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι παρά το κρύο, αφού κάτι τέτοιο θα απέτρεπε μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού στους κλειστούς χώρους των εν λόγω καταστημάτων.

Το 13033 θα παραμείνει στη ζωή μας

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 φαίνεται πως θα παραμείνει στην ζωή μας, άγνωστο για πόσο ακόμα. Η επιστροφή στα θρανία θα συνοδευτεί και με την αντίστοιχη δήλωση μετακίνησης από τους γονείς, ενώ κάτι αντίστοιχο εξετάζεται και για το λιανεμπόριο.

Όταν, όμως ανοίξει η εστίαση εκτιμάται πως θα ξεκινήσει και η μείωση της υποχρεωτικής χρήσης του 13033, αφού δεν μπορεί να συνδυαστεί με το άνοιγμα της οικονομίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν