ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν
In Τime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Αντίδοτο στην αδιάκοπη αύξηση της διασποράς του κορονοϊού με νέους περιορισμούς είναι έτοιμη η κυβέρνηση να χορηγήσει, σε συνεργασία με τους ειδικούς στη Θεσσαλονίκη.

Ο καμβάς των αυστηρότερων μέτρων οριστικοποιείται στην έκτακτη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα οποία θα ανακοινωθούν το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Είναι σαφές ότι πάνω στο τραπέζι της κρίσιμης συζήτησης δεν βρίσκονται απλώς οι προτάσεις στις οποίες από εβδομάδος έχουν προχωρήσει οι ειδικοί.

Άλλωστε από το πρωί της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα ΗΑΕ, μαζί με την μικτή τασκ φορς που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέλυσαν διεξοδικά την αποτελεσματικότητα όλων των διαθέσιμων όπλων, προκειμένου να επιτευχθεί το καθοριστικό χτύπημα στην επέλαση του Covid-19.

Κι αυτό γιατί καταγράφεται μια «ανοσία» των μολύνσεων στα μέτρα που λαμβάνονται, παρότι η συγκεκριμένη περιφέρεια μπήκε νωρίτερα σε lockdown και ήδη διανύει τη δεύτερη εβδομάδα υπό το καθεστώς στενότατων περιορισμών, σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στις μετακινήσεις.

Προ του φάσματος οι δυσμενέστατες συνθήκες να εκτροχιάσουν εντελώς την κατάσταση δημιουργώντας και ένα υγειονομικό ντόμινο, συγκεντρώνει κατά πληροφορίες πολλές πιθανότητες το σενάριο τα μέτρα να μην ξεδιπλωθούν με μια χρονική κλιμάκωση αλλά να επιβληθούν άμεσα ως πακέτο.

Κι αυτό γιατί όπως εξηγούσαν καλά ενημερωμένες πηγές στόχος είναι να διακοπεί η αντίστροφη μέτρηση προς την ώρα μηδέν και να επανεκκινήσει η λειτουργία του χρονομέτρου που θα μεγαλώσει τα περιθώρια και το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και συνολικά για τον κρατικό μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση πάνω στο τραπέζι η βεντάλια των εισηγήσεων περιλαμβάνει το σκληρότερο όπως περιγράφεται lockdown στη Θεσσαλονίκη, με:

  • Αύξηση της χρονικής διάρκειας της απαγόρευσης στις μετακινήσεις,
  • Πιθανή μείωση των ενεργών κωδικών στα SMS, ακόμη και κατά τις ελεύθερες ώρες,
  • Επαναξιολόγηση του επιπέδου των περιορισμών για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Στο πλέγμα των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων για να περιοριστεί η επίδραση στην διασπορά του κορονοϊού που μπορεί να επιφέρει η κινητικότητα που καταγράφεται με αυξανόμενη.

Αυτήν την στιγμή και οι 13 μεθοριακοί σταθμοί στην Βόρεια Ελλάδα είναι κλειστοί ενώ ανοιχτό παραμένει το τελωνείο του Προμαχώνα από όπου μπορούν να περνούν στη χώρα Ευρωπαίοι πολίτες αφού πρώτα προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Το καμπανάκι του κινδύνου έχουν χτυπήσει και οι μετρήσεις του ιιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Παρότι στην καταγραφή της διεπιστημονικής ομάδας των ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αποτυπώνεται μια επιβράδυνση στους ρυθμούς, δεν έχει ανακοπεί ωστόσο η αύξηση των μεγεθών. Όπως μεταδίδεται οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας από το ΑΠΘ και την ΕΥΑΘ, έως και την περασμένη Τρίτη 17 Νοεμβρίου, βρίσκονται μιάμιση φορά πάνω από τις αντίστοιχες της προηγούμενης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας η άνοδος που κατεγράφη έδειξε ότι το ιιικό φορτίο ήταν δυόμισι φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του μήνα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός, δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή, κοινή επιστολή από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα και τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου. Στην επιστολή αυτή τόνιζαν μεταξύ άλλων ότι «επειδή το επιδημιολογικό προφίλ της πόλης είναι επιβαρυμένο κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή μέτρων ολοκληρωτικού lockdown».

Είναι επίσης σαφές ότι στο ίδιο τραπέζι, πέραν της λύσης για τα 905 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, πέραν της ενδελεχούς ανάλυσης θα γίνει και μια προβολή των δεδομένων για την εξέλιξη της κατάστασης σε ακόμη έξι περιφερειακές ενότητες, όπως είναι τα Γρεβενά, η Πέλλα, η Δράμα, η Φλώρινα, και ο Έβρος. Δεν ήταν τυχαία η διακριτή αναφορά του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια την οποία έκανε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης μετά την σχετική προτροπή του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Κικίλιας: Αυτό είναι το σχέδιο εμβολιασμού κατά του ιού