ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Με απαγορεύσεις μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα - 1.000 νεκροί μόνο τον Νοέμβριο

Lockdown: Με απαγορεύσεις μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα - 1.000 νεκροί μόνο τον Νοέμβριο

Lockdown: Δεδομένη θεωρείται η παράταση των μέτρων περιορισμού σε ολόκληρη την επικράτεια από την στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ακόμα υψηλός και η πίεση στο ΕΣΥ αφόρητη. 

Μέρα μέρα περιμένουν εναγωνίως οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση την αποτύπωση των αποτελεσμάτων των περιοριστικών μέτρων τόσο στα ημερήσια κρούσματα όσο και στην πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ. Στην παρούσα φάση και μετά από δύο εβδομάδες (τρεις στην Θεσσαλονίκη) lockdown από την μία είμαστε ακόμα στην αναμονή και από την άλλη θεωρείται δεδομένο πως δεν πρόκειται να γίνει άρση των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου.

Μέσα σε 21 ημέρες, χάθηκαν σχεδόν 900 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 700 πέθαναν τις δύο εβδομάδες όπου η χώρα έχει μπει σε καραντίνα. Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό, η ανάρτηση του δημοσιογράφου και διευθυντή περιεχομένου της «Διανέοσις», Θανάση Γεωργακόπουλου.

«Ημέρες που χρειάστηκαν να φτάσουν οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι με Covid-19 στην Ελλάδα: Από 1 σε 300: 183 ημέρες Από 300 σε 600: 47 ημέρες Από 600 σε 900: 14 ημέρες Από 900 σε 1200: 6 ημέρες Από 1200 σε 1500: 4 ημέρες», αναφέρει.

Ενώ λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία είναι σοκαριστικά, η μάχη δίνεται προκειμένου η επιδημιολογική εικόνα να σταθεροποιηθεί στα 500 κρούσματα ημερησίως πριν τα Χριστούγεννα. Ένας τέτοιος αριθμός είναι ελεγχόμενος τόσο όσον αφορά στην διασπορά του ιού στην κοινότητα όσο και στις αντοχές του ΕΣΥ.

Όπως τόνισε άλλωστε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, στην Καθημερινή της Κυριακής, η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει την πορεία του lockdown, ενώ σημειώνει πως για να μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα «θα πρέπει να πάμε στην περιοχή των 500 κρουσμάτων, αριθμός που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του υγειονομικού συστήματος».

Όπως πρώτο είχε γράψει το Newsbomb.gr, η απαγόρευση μετακινήσεων θα παραταθεί κατά πάσα πιθανότητα για δύο εβδομάδες, ενώ, εάν και εφόσον ξεκινήσει η σταδιακή άρση ορισμένων μέτρων τότε αυτή θα διαρκέσει μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση πάρει το ρίσκο και ανοίξει τα σχολεία, θα πρέπει να περιμένει καλύτερα νούμερα για την πανδημία προκειμένου να αποφασίσει και άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να επιτρέψει να ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια στις γιορτές φοβούμενη ότι ο κόσμος θα βγει έξω μαζικά και θα έχουμε νέα έξαρση του κοροναϊού.

Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε μάλιστα ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου. «Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι: «Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει» και προσθέτει: «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα όμως, είναι και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων «καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown», ενώ ταυτόχρονα, «η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο με γνώμονα την ταχύτητα».

Όχι στα μέτρα τύπου Κίνας

Τέλος, η κυβέρνηση φαίνεται να μην εξετάζει, προς το παρόν, μέτρα που εφαρμόστηκαν στην πόλη Γουχάν της Κίνας, παρά το γεγονός ότι ήδη κάποιοι επιστήμονες τα ζητούν, μιας και όπως όλα δείχνουν το δεύτερο lockdown δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στις δύο εβδομάδες εφαρμογής του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, από την κυβέρνηση εφιστούν την προσοχή στην επόμενη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση σχεδιάζουν να εντείνουν τους ελέγχους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr