ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ο «αόρατος εχθρός» θερίζει τη Θεσσαλονίκη - Στη «μάχη» κινητό νοσοκομείο στο 424

Κορονοϊός: Ο «αόρατος εχθρός» θερίζει τη Θεσσαλονίκη - Στη «μάχη» κινητό νοσοκομείο στο 424

Εφιαλτικά, παρά το lockdown, παραμένουν τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού και ακόμη πιο εφιαλτική είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

H διασπορά του κορoνoϊού συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι οι αυξομειώσεις που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα 905 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου: 435 κρούσματα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 491 κρούσματα

Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 595 κρούσματα

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 905 κρούσματα

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 774 κρούσματα

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 673 κρούσματα

Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 606 κρούσματα

Kυριακή 22 Νοεμβρίου: 305 κρούσματα

Την ίδια ώρα στο χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στήθηκε ένα υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας το οποίο χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αποτελείται από κοντέινερς που φιλοξενούν γραφεία, χώρους εξέτασης, χειρουργεία και ΜΕΘ.

Ο λόγος που στήθηκε το κινητό νοσοκομείο είναι για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος αριθμός των ασθενών με covid-19.

Γκάγκα: Η διασπορά στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται και μετά την επιβολή lockdown

«Τα πράγματα είναι δύσκολα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Απηύθυνε έκκληση για περισσότερα «χέρια» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. «Όλοι όσοι είμαστε στην Υγεία να βοηθήσουμε. Όποιος δεν ασχολείται με τμήματα Covid πρέπει να έχει το κουράγιο να το κάνει», τόνισε η κ. Γκάγκα.

Σημείωσε πως το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν εντελώς οι επαφές προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα.

Μιλώντας για τον υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη 20 ημέρες μετά την έναρξη του lockdown, η κ. Γκάγκα είπε ότι «λογικά κάπου γίνεται μόλυνση». Τόνισε πως δεν πρόκειται για κρούσματα που κόλλησαν τον ιό πριν από την έναρξη του lockdown αλλά για μολύνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης.

«Τα κρούσματα δεν κάνουν ποτέ 25 μέρες να εμφανιστούν. Τα περισσότερα εμφανίζονται στην εβδομάδα. Μερικά εμφανίζονται στο 14ήμερο και σπάνια μπορεί να εμφανιστούν στην 3η εβδομάδα», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

«Άρα κάτι δε γίνεται καλά, άρα κάπου δεν προσέχουμε πολύ», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν εστίες ή αν δεν τηρούν οι πολίτες τα μέτρα ενώ βρίσκονται στο δρόμο ή στη δουλειά με τους συναδέλφους τους.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για κάτι τέτοιο, αλλά για τα άμεσα προβλήματα που απειλούν τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Έχουμε 80 νέες εισαγωγές σε τρεις συνεχόμενες εφημερίες

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δεν δίστασε, μάλιστα να αναφέρει, ότι φοβάται ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική.

Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…) Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;», ανέφερε και συνέχισε:

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – Προσοχή! Ψυχρή εισβολή με παγετό και χιονοπτώσεις την Κυριακή