ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Lockdown: Πώς θα πραγματοποιούμε τα ψώνια μας τα Χριστούγεννα - Τα δυο σενάρια

Κορονοϊός - Lockdown: Πώς θα πραγματοποιούμε τα ψώνια μας τα Χριστούγεννα - Τα δυο σενάρια
Intime News

Η σταδιακή και με μεγάλη προσοχή άρση του lockdown, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον το ΕΣΥ παρουσιάσει καλύτερη εικόνα

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η παράταση του καθολικού lockdown μετά την 30η Νοεμβρίου, όταν και λήγει, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Κυβερνητικό επιτελείο και λοιμωξιολόγοι φαίνεται πως προσανατολίζονται σε παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας ακόμη, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τα νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που θα καταγραφούν τα επόμενα 24ωρα.

Σημειώνεται, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια σταθεροποίηση ή ακόμη και μικρή κάμψη στα νούμερα των νέων κρουσμάτων, με τα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού να φαίνεται πως αποδίδουν, αλλά όχι στον βαθμό που έχουν θέσει ως στόχο οι λοιμωξιολόγοι. Αντίθετα, ο αριθμός των διασωληνωμένων φαίνεται πως επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Χθες, Τετάρτη (25/11), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 2.152 νέες μολύνσεις, ενώ υπήρξε αρνητικό ρεκόρ με 597 διασωληνωμένους συμπολίτες μας στις ΜΕΘ.

Η σταδιακή και με μεγάλη προσοχή άρση του lockdown, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον το ΕΣΥ παρουσιάσει καλύτερη εικόνα αναφορικά με του νοσηλευόμενους στις απλές κλίνες αλλά και τις ΜΕΘ, μια εικόνα που μέχρι στιγμής φαίνεται «μακρινή» καθώς με τα σημερινά δεδομένα τα νοσοκομεία ασφυκτιούν ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ υπερβαίνει το 95%.

Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι 7 και 14 Δεκεμβρίου, με τα δημοτικά σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, ενώ σειρά θα πάρει το λιανεμπόριο προκειμένου η οικονομία να πάρει «ανάσα» κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την εστίαση, όμως το άνοιγμά της θα πραγματοποιηθεί με πολλούς περιορισμούς.

Η απαγόρευση από νομό σε νομό είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να ισχύει ενώ προβληματισμός υπάρχει σχετικά με την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (21:00 - 05:00) και πώς θα λειτουργήσει αυτή κατά τις ημέρες των εορτών.

Τα σενάρια για τα καταστήματα

Το κυβερνητικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται δυο σενάρια αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Το πρώτο σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένας ακόμη κωδικός. Για παράδειγμα η αποστολή sms με κωδικό «7» ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου, ή για παραλαβή προϊόντων από αυτό.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι με την σταδιαδκή άρση του lockdown να καταργηθεί η αποστολή sms και η αγορά να κινηθεί με τους περιορισμούς που ισχύσουν ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ντιέγκο Μαραντόνα: Ποιος ήταν ο... μάγος της στρογγυλής θεάς (videos-photos)