ΕΛΛΑΔΑ

Οριστικό: Νέα παράταση του lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στο διάγγελμά του

Οριστικό: Νέα παράταση του lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στο διάγγελμά του
INTIME NEWS

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις Μητσοτάκη, πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις - Προβληματισμούς για την άρση του lockdown αλλά και το εμβόλιο του κορονοϊού εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού

Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown φαίνεται πως είναι η τρέχουσα καθώς θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πώς θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρας μας αλλά και την έξοδο από την καραντίνα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μέχρι την Πέμπτη θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη σταδιακή άρση του lockdown και τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει τον εορτών των Χριστουγέννων.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου είναι συνεχείς με τον πρωθυπουργό να μελετά τις εισηγήσεις των ειδικών για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων. Για τα τελευταία, όλα δείχνουν άνοιγμα για μετά τις γιορτές, καθώς οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως δεν είναι ανούσιο να ανοίξουν για λίγες ημέρες και έπειτα να ξανακλείσουν για τις γιορτές.

Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι η παράταση του lockdown έως και τις 14 Δεκεμβρίου και πλέον αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι τι θα γίνει με την εστίαση και το λιανικό εμπόριο. Αυτό που συζητείται είναι τα μικρά εμπορικά να ανοίξουν όταν αρθούν οι περιορισμοί, ενώ για την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους στην περίπτωση που μετά αναγκαστούν να κατεβάσουν και πάλι ρολά.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι πολύ προσεκτικοί, αφού βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός τρίτου lockdown.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει πως οι ημερομηνίες είναι δευτερεύον θέμα και πως ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε: «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων. Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν», όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ. Οι ανακοινώσεις για το πότε και πώς θα αρθεί το lockdown αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας και δεν αποκλείεται να γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Αξίζει να σημιεωθεί ότι αναφορικά με το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέο διάγγελμα ο πρωθυπουργός, προσώρας δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Λινού: Προβληματισμός για την άρση του lockdown και το εμβόλιο

Στο μεταξύ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μίλησε σε εκπομπή του Mega όπου σχολίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα.

Οι αποφάσεις για την άρση του lockdown θα κριθούν την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ θα είναι αυτοί που θα κρίνουν πότε θα αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας κάποια κανονικότητα.

Η κ. Λινού ερωτηθείσα για την πορεία της νόσου στη χώρα και την έξοδο από το lockdown ανέφερε: «Τον δείκτη θετικότητας στα τεστ, ελπίζω να βαίνει μειούμενος και με επιφύλαξη θα έλεγα είναι ότι κάποιες λειτουργίες θα μπορούσαν δυνητικά να ανοίξουν, με πολλή προσοχή. Θα ήθελα να δω μελέτες για την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Μια μελέτη με τεστ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της χώρας».

Παράλληλα σημειώσε: «Αν ο δείκτης είναι μειούμενος και συνεχίσει η μείωση ώστε να φτάσουμε κοντά σε 5-6% των κρουσμάτων να είναι θετικά τότε θα έλεγα ότι μερικές λειτουργίες που δεν έχουν κριθεί διεθνώς ως περιοχές υπερμετάδοσης θα μπορούσαν να ανοίξουν».

Αναφορικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, η κ. Λινού τόνισε: «δεν ξέρουμε πιο εμβόλιο θα φτάσει πρώτο, νομίζω ότι αυτό που είναι πλέον σίγουρο είναι ότι όποιο εμβόλιο εγκριθεί θα είναι ασφαλές, πλήρως ελεγμένο. Θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν που θα το δικαιούμαι» προσθέτοντας πώς: «Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους εμβολιάσουμε όλους, είτε δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια, είτε δεν θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό».

«Αυτό που θα είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», ήταν η απάντησή της για το ποιο εμβόλιο θα προτιμούσε.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα ανέφερε η κ. Λινού στο Mega:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Νέα εκτόξευση - «Πνίγονται» ξανά με 538 η Θεσσαλονίκη και 413 η Αττική