ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πότε θα γίνει η άρση του lockdown - Τα σενάρια για εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία

Κορονοϊός: Πότε θα γίνει η άρση του lockdown - Τα σενάρια για εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία

Προβληματίζουν οι σημερινά νέα κρούσματα που παραμένουν σταθερά υψηλά με 2186 νέα - Αρνητικό ρεκόρ με τους διασωληνωμένους συμπολίτες μας που φτάνουν τους 613 

Δεδομένη θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown, με γνώμονα και τα επιδημιολογικά δεδομένα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει την Παρασκευή (4/12) διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και με το οποίο αναμένεται να γνωστοποιήσει πώς θα περάσουμε τόσο τις γιορτές αλλά και πότε για γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων.

Μέχρι στιγμής πάντως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ικανοποιητικά για την άρση του lockdown, καθώς τόσο τα νέα κρούσματα όσο και οι διασωληνωμένοι είναι σε υψηλά επίπεδα.

Μεγάλα ερωτηματικά αποτελούν τόσο το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου όσο και το άνοιγμα των σχολείων, με τα τελευταία να απομακρύνονται από την ημερομηνία της 14ης Δεκεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν, αυτό αναμένεται να γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς.

Προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι για το λιανεμπόριο προκειμένου τα καταστήματα να ανοίξουν υπό όρους πριν από τις γιορτές, ωστόσο αυτό θα γίνει υπό αυστηρούς περιορισμούς και έπειτα από τις τελικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Στο τραπέζι έχουν τεθεί εισηγήσεις ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά και να μπορέσει να πάρει μερικές μικρές ανάσες η αγορά.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος ανέφερε, «όσο θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου» ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown και «θα πάμε λίγο αργότερα». «Πόσο αργότερα και με ποιο ρυθμό θα ξεκινήσουν οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι εκεί θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση που να αφορά στα σχολεία, αλλά θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει εισήγηση, θα ζητηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Επί του παρόντος, συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων για επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, άφησε «παράθυρο» να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, μέχρι στιγμής προκρίνεται να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου και αργότερα τα μεγάλα εμπορικά. Η εστίαση παραμένει δύσκολη εξίσωση, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους στην περίπτωση που μετά αναγκαστούν να κατεβάσουν και πάλι ρολά. Πάντως στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση να λειτουργήσουν από τις 21 ∆εκεµβρίου μόνο οι καφετέριες και μόνο οι εξωτερικοί χώρο και όχι τα εστιατόρια και τα µπαρ.

Την ίδια ώρα, το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου. «Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Το «αυγό του φιδιού» έσπασε – Πώς η Ελλάδα θα χτυπήσει το τουρκικό «τέρας»