ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Σχολεία και εστίαση – Σήμερα κρίνεται το άνοιγμά τους

Κορονοϊός: Σχολεία και εστίαση – Σήμερα κρίνεται το άνοιγμά τους

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα κρίσιμες αποφάσεις καλούνται να λάβουν σήμερα, Πέμπτη (03/12) οι ειδικοί επιστήμονες το υπ. Υγείας για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μεγάλο «αγκάθι» για την επάνοδο στην κανονικότητα αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, και ιδιαίτερα των δημοτικών, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς υπάρχουν διαφωνίες στην ειδική επιτροπή των επιστημόνων του Υπ. Υγείας.

Λίγες ημέρες πριν τη λήξη - τυπικά - του lockdown η επιτροπή των επιστημόνων συνεδριάζει σήμερα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού, ώστε να κάνουν την εισήγησή τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα αποφασίσει πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, με την παράταση του lockdown να θεωρείται δεδομένη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των επιστημόνων της επιτροπής δεν συμφωνεί με το άνοιγμα της χώρας πριν από τα Χριστούγεννα, αφού κρούσματα, διασωληνωμένοι, και θάνατοι δεν έχουν πέσει στα επιθυμητά επίπεδα. Γεγονός που αποδίδουν στη χαλαρότητα των πολιτών.

Η κυβέρνηση πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προσανατολίζεται στο να ανοίξει λίγους κλάδους της Οικονομίας πριν τα Χριστούγεννα, γιατί υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα του ιού που θα θέσει ξανά στα «κόκκινα» το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.

Σχολεία

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες οι περισσότεροι επιστήμονες εισηγούνται πως τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν τώρα, καθώς ούτως ή άλλως μένουν λίγες ημέρες για το κλείσιμό τους λόγω των γιορτών.

Πάντως χθες ο Πρωθυπουργός στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Αναφορικά δε με την τύχη της εστίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα πιο ξεκάθαρα πως τα μπαρ δεν θα ανοίξουν, «Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Γιορτές με αυστηρά μέτρα και χωρίς εστίαση- Πότε ανοίγουν κομμωτήρια, εποχιακά καταστήματα