ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση Γκάγκα στο Newsbomb.gr: Αν γιορτάσουμε ομαδικά τα Χριστούγεννα θα έχουμε τρίτο κύμα

Προειδοποίηση Γκάγκα στο Newsbomb.gr: Αν γιορτάσουμε ομαδικά τα Χριστούγεννα θα έχουμε τρίτο κύμα
Intime News

Γιατί η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αυξημένα ιικά φορτία σε σχέση με άλλα αστικά κέντρα

«Καμπανάκι» κινδύνου για τις γιορτές κρούει η Πνευμονολόγος, διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μέσω του Newsbomb.gr για τις ημέρες των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας πως εάν δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας για την ανάσχεση του κορονοϊού, θα βρεθούμε αντιμέτωποι ακόμα και με τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η κ. Γκάγκα σχολιάζοντας τον αριθμό των διασωληνωμένων συμπολιτών μας που φαίνεται να μην υποχωρεί, παρόλο που εδώ και σχεδόν ένα μήνα βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown και τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν μια κάμψη, ανέφερε πώς οι ασθενείς που εισέρχονται στις ΜΕΘ, «μένουν για πολύ καιρό». «Και πέντε ασθενείς να μπαίνουν επιπλέον, δεν βγαίνουν αρκετοί. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 3.000 κρούσματα ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες Covid, οπότε λογικό είναι ένα ποσοστό από αυτούς να χρειαστούν ΜΕΘ». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ελπίζουμε να δούμε μείωση το επόμενο διάστημα».

Αναφορικά με τη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για το πόσο μπορεί να αντέξει σε αυτούς τους ρυθμούς, η κ Γκάγκα εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από τα νέα κρούσματα. «Αν τα κρούσματα διατηρηθούν σε μικρούς αριθμούς το σύστημα θα αντέξει», ενώ συμπλήρωσε ότι όλα είναι θέμα «ρυθμού των ροών».

Για το υψηλό ιικό φορτίο που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και φαίνεται να μην υποχωρεί εύκολα, σε σχέση με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, η καθηγήτρια τόνισε ότι συνάδελφοί της από την περιοχή, «θεωρούν ότι τα μέτρα δεν τηρούνται αρκετά». Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, εάν κατά την διάρκεια του lockdown «επισκεπτόμαστε φίλους και μένουμε χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους, είναι βέβαιο ότι δεν θα μειωθεί ο αριθμός». «Αν συμβαίνει αυτό, είναι ένας καλός λόγος να μην μειωθούν τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

Η καθηγήτρια έκρουσε καμπανάκι κινδύνου αναφορικά με την ενδεχόμενη σταδιακή άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου. Η ίδια εξέφρασε τον φόβο, ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι ακόμη και με ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, εάν κατά τις γιορτές δεν τηρηθούν τα μέτρα. «Είναι πολύ εύκολο με Χριστούγεννα, πολλές ονομαστικές εορτές και Πρωτοχρονιά εάν μαζευτούμε και τα γιορτάσουμε ομαδικά, είναι σαφές ότι θα έχουμε τρίτο κύμα». Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «τώρα τα Χριστούγεννα αν βρεθούμε στα σπίτια ο ένας του άλλου θα έχουμε προβλήματα μετά. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αυστηρά».

Για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων πριν τις γιορτές, η κ. Γκάγκα, εμφανίστηκε διστακτική, λέγοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα, από την επιτροπή των επιστημόνων. «Υπάρχουν φωνές από την Θεσσαλονίκη που λένε ότι μαζεύονται οι γονείς στα σχολεία και είναι ένας τόπος διασποράς της νόσου», συμπλήρωσε.

Τέλος για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής εμφανίστηκε καθησυχαστική, χωρίς όμως διάθεση εφησυχασμού. «Η κατάσταση στο νοσοκομείο «Σωτηρία», από άποψη κλινών Covid είναι καλή καθώς υπάρχουν αρκετές, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν 15 κενά κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή η Αττική δεν πιέζεται και ελπίζω να συνεχίσει αυτό, γιατί αν όχι, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Βράζουν» με 428 η Θεσσαλονίκη και 334 η Αττική - Αγωνία για Λάρισα και Πιερία