ΕΛΛΑΔΑ

Άρση lockdown: Με πόσα κρούσματα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο – Η πρόταση Δερμιτζάκη

Άρση lockdown: Με πόσα κρούσματα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο – Η πρόταση Δερμιτζάκη
INTIME

Άρση lockdown: Σκοπός μας πρέπει να είναι να μην έχουμε συνωστισμό είπε ο καθηγητής Δερμιτζάκης και ζήτησε αυστηρότερα μέτρα πριν την έναρξη του εμβολιασμού.

Όπως είπε στον ΣΚΑΙ το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κορονοϊού και μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε».

Σκοπός του ανοίγματος είναι «να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Εκτίμησε, δε, ότι «και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν».

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» σχολίασε. Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν» δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή.

Χαρακτήρισε, τέλος, ιδανικό να υπάρξει ένα δυνατό lockdown πριν τον εμβολιασμό καθώς όσο λιγότερα κρούσματα μπορούμε τόσο καλύτερα μιας και «άμα πάρετε τα εξελικτικά μοντέλα θα δείτε ότι όταν ασκείς καινούργια πίεση στον ιό αλλάζουν τα δεδομένα της δυναμικής του. Αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει ένα στέλεχος του ιού κύριο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο: Σε ετοιμότητα για άμεσο απόπλου το Π.Ν. - Γιατί είναι κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα