ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πότε θα ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια; Το «εφιαλτικό» σενάριο

Lockdown: Πότε θα ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια; Το «εφιαλτικό» σενάριο

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το πλήρες «άνοιγμα» της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, με το δεύτερο κύμα κορονοϊού να μην υποχωρεί.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό και παρά τη διάθεση για να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες, φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως τα βήματα για την άρση των περιορισμών θα είναι αργά και σταδιακά. Τα σχολεία θα ανοίξουν από… του χρόνου, ενώ για το λιανεμπόριο δίνεται μάχη να ανοίξει για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Πηγές της κυβέρνησης αφήνουν «παράθυρο» ανοιχτό και για ορισμένους κλάδους της εστίασης, ωστόσο, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να παραμένουν υψηλά, κάτι τέτοιο προς το παρόν μοιάζει αδύνατον. Και όταν λέμε προς το παρόν εννοούμε πριν το 2021, δηλαδή, μην περιμένετε να ανοίξει η εστίαση κατάμτη διάρκεια των γιορτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε πολλάκις στο φόβο για ένα τρίτο κύμα και στην ανάγκη να δοθούν ανάσες στους γιατρούς και το ΕΣΥ. Ερωτηθείς εάν θα φτάσουμε μέχρι το Πάσχα χωρίς να έχει λειτουργήσει η διασκέδαση, απάντησε ότι αυτό είναι πιθανό και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Σημείωσε όμως ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση η ιχνηλάτηση έχει δείξει πως όταν ο κόσμος χαλαρώνει και έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού, κάτι που δε συμβαίνει αντίθετα στα εστιατόρια όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά θα ανοίξουν νωρίτερα.

«Αν με ρωτήσετε όμως εάν θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι να φτάσουμε σε μία μαζική ανοσία του πληθυσμού, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι σημαίνουν λοιπόν τα λόγια του πρωθυπουργού; Ότι ταβέρνες και εστιατόρια είναι πιθανόν να ανοίξουν εντός του Ιανουαρίου, αλλά η νυχτερινή διασκέδαση, μπαρ, μπουζούκια κλπ ενδέχεται να παραμείονουν κλειστά ακόμα και μέχρι το Πάσχα.

Προφανώς η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια για τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τις υποχρεώσεις να τρέχουν και τα μαγαζιά τους να έχουν λουκέτο στις πόρτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο να επιτραπεί η κυκλοφορία μετά τις 21:00 παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς