ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Κλείδωσε» το άνοιγμα του λιανεμπορίου για τις 21 Δεκεμβρίου - Πότε ανοίγουν τα κομμωτήρια

Lockdown: «Κλείδωσε» το άνοιγμα του λιανεμπορίου για τις 21 Δεκεμβρίου - Πότε ανοίγουν τα κομμωτήρια

Ο κύβος ερρίφθη και όπως όλα δείχνουν πάμε για άνοιγμα του λιανεμπορίου για τις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο αναμένεται και το πόρισμα της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Στην απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 21 Δεκεμβρίου έφτασε η Κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ενώ τα κομμωτήρια θα ξεκινήσουν τη λειτουργεία τους νωρίτερα.

Η Κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις εδώ και αρκετές ημέρες για το θέμα, στο οποίο από την αρχή παρουσιαζόταν διχογνωμία. Δεν ήταν άλλωστε και λίγες οι «φωνές» από την επιτροπή που δεν συζητούσαν καν το ενδεχόμενο ανοίγματος της αγοράς στις γιορτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για τις 21 Δεκεμβρίου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα φυσικά, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Φυσικά και δεν αποκλείεται να αλλάξει η ημερομηνία, καθώς οι λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, στο σενάριο ανοίγματος.

Το βασικό σενάριο προέβλεπε να προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, αλλά πάντα με αυστηρό πλαίσιο, ενώ εξετάζονται τα σενάρια για το ωράριο λειτουργίας τις ημέρες αιχμής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει αλλαγή στην ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινά αργότερα από τις 21:00.

Παράλληλα με δήλωσή του στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε πως το λιανικό εμπόριο λόγω του δεύτερου lockdown βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και αρκετές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Για τις εκκλησίες παραμένει άγνωστο αν θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα, για τους πιστούς. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι ανοίξουν οι Εκκλησίες και να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, δύο την παραμονή το βράδυ των Χριστουγέννων στις 9 και στις 11 και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 5, στις 7 και στις 9 το πρωί, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

Παράλληλα, συζητείται να μη γίνει η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα αλλά σε κολυμβήθρα και ο αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι και τα αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί. Eκτιμάται ότι κατά το δωδεκαήμερο, οι εκκλησίες θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην επίσημη ενημέρωση της Τετάρτης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας πως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 77% και 91% αντίστοιχα.

Τα νούμερα αυτά ήταν και η αιτία άλλωστε που οι λοιμωξιολόγοι δεν συζητούσαν το άνοιγμα των καταστημάτων νωρίτερα.

Νωρίτερα τα κομμωτήρια

Παράλληλα, τα κομμωτήρια θα ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε πως επίκειται το άνοιγμα των κομμωτηρίων και πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα δεν θα ανεβάσουν ρολά στις 14 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση του ΕΕΑ έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες –Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας».

Lockdown: Όλοι οι κωδικοί μετακίνησης

Οι μετακινήσεις των πολιτών πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033, όπου αναγράφεται ο κωδικός που αιτιολογεί τον σκοπό της μετακίνησης, ενώ εκτός από τα ηλεκτρονικά μηνύματα, οι μετακινήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε με τη χρήση του ειδικού εντύπου που περιέχει τους αντίστοιχους κωδικούς είτε με χειρόγραφη βεβαίωση, στην οποία ο κάτοχος αναγράφει τα προσωπικά του στοιχεία και τον σκοπό της μετακίνησής του.

Οι έξι κωδικοί που πρέπει να στέλνουν στον αριθμό 13033 οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους είναι οι εξής:

Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα, όπως είναι το συνεργείο, ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ 21:00 έως τις 5:00

Σημειώνεται ότι υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι που μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις συγκεκριμένες ώρες και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα – Το σπάνιο φαινόμενο που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό