ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός επιβίωσης για τα Χριστούγεννα: Το ρεβεγιόν, οι εκκλησίες, τα καταστήματα, οι μετακινήσεις

Οδηγός επιβίωσης για τα Χριστούγεννα: Το ρεβεγιόν, οι εκκλησίες, τα καταστήματα, οι μετακινήσεις
INTIME

Τελείως διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα με την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα ασφαλείας για κάθε δραστηριότητα, από τα ρεβεγιόν και τις εκκλησίες μέχρι τις αγορές και τις μετακινήσεις

Με λιγότερες από δέκα ημέρες για τα Χριστούγεννα κυβέρνηση, πολίτες και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να αφομοιώσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη αγωνία έχει να κάνει με την αύξηση της κινητικότητας που όπως προειδοποιούν όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα φέρει και αύξηση της διασποράς.

Τα ρεβεγιόν

Πρώτη βασική διαφορά στα φετινά Χριστούγεννα τα ρεβεγιόν με τον περιορισμό των εννέα ατόμων από μόνο δύο οικογένειες οι οποίες ιδανικά, κατά τη σύσταση των λοιμωξιολόγων, θα πρέπει να αποτελέσουν μια «φούσκα», μια ομάδα, δηλαδή, που θα περάσει όλη την περίοδο των εορτών μαζί.

Στο ΦΕΚ που εκδόθηκε την Τρίτη τονίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο sms το οποίο θα αποστέλλεται στο 13033 για όσους μετακινηθούν τις συγκεκριμένες ημέρες.

Οι αγορές

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά αφορά τις αγορές με την εφαρμογή του συστήματος click away.

«Το click away το εφαρμόσαμε επειδή δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα η παράδοση προϊόντων. Λόγω των γιορτών, λόγω του αυξημένου φόρτου, έπρεπε να δοθεί λύση και δόθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Άνοιξαν μόνο κομμωτήρια, κουρεία βιβλιοπωλεία, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια και μανικιούρ – πεντικιούρ λόγω του επιδημιολογικού χάρτη» εξήγησε στο Newsbomb.gr ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Σε μια ιδιαίτερη προσαρμογή του, μάλιστα, προκειμένου να γίνονται πωλήσεις και από καταστήματα σε εμπορικά κέντρα εφαρμόζεται το σύστημα drive through με τις παραδόσεις να γίνονται σε ανοιχτούς χώρους τους οποίους προσεγγίζουν αυτοκίνητα οι οδηγοί των οποίων έχουν ταυτότητα και απόδειξη παραλαβής.

Οι εκκλησίες

Διαφορετικός θα είναι και ο εορτασμός στις εκκλησίες οι οποίες θα λειτουργήσουν ανήμερα Χριστούγεννα, ανήμερα Πρωτοχρονιά και ανήμερα Θεοφάνεια με τον περιορισμό της παρουσίας ενός πιστού ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Επιπλέον τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Ακόμη στο ΦΕΚ αναφέρεται, ότι οι πιστοί που θέλουν να επισκεφθούν ναούς ώστε να προσευχηθούν για λίγο, θα έχουν την δυνατότητα να το πράξουν εφόσον βρίσκονται εκτός του σπιτιού τους για κάποιον από τους λόγους που ήδη προβλέπονται. Εάν για παράδειγμα κάποιος βγει για ψώνια ή ατομική άθληση θα μπορεί να πάει και στην ενορία του να ανάψει κερί και να προσευχηθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός- Χατζάκης: Πιθανές εστίες διασποράς τα ρεβεγιόν των 9 ατόμων - «Παίζουμε με την τύχη»