«ΕΥΛΑΒΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κορονοϊός- Χατζάκης: Πιθανές εστίες διασποράς τα ρεβεγιόν των 9 ατόμων - «Παίζουμε με την τύχη»

Κορονοϊός- Χατζάκης: Πιθανές εστίες διασποράς τα ρεβεγιόν των 9 ατόμων - «Παίζουμε με την τύχη»
AP PHOTOS

Lockdown - Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Άγγελος Χατζάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων αλλά και στις επιπτώσεις από το μερικό «άνοιγμα» της αγοράς.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, αναφερόμενος στο «άνοιγμα» της αγοράς, όπου κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία σήκωσαν ρολά, ενώ τέθηκε και σε εφαρμογή η μέθοδος του click away, ανέφερε ότι «αν τηρηθούν σωστά και ευλαβικά τα μέτρα, τότε δεν θα επιδεινώθει η κατάσταση, ούτε θα προκληθεί ενδεχομένως ένα πισωγύρισμα λόγω του μερικού ανοίγματος της αγοράς».

Σχετικά με το πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, δεδομένης της κατάστασης, τόνισε ότι «το μέτρο για όριο 9 ατόμων στα σπίτια για τα εορταστικά τραπέζια, μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία εστιών διασποράς, καθώς είτε υπάρχουν 4 άτομα μέσα σε ένα σπίτι είτε 20 ο κίνδυνος ελλοχεύει. Παίζουμε ξεκάθαρα με την τύχη, καθώς πρόκειται για μία κατάσταση την οποία δεν μπορεί κανένας να ελέγξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr «υπάρχει μία παρανόηση για την αυξομείωση των κρουσμάτων, καθώς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, από μέρα σε μέρα. Χρειάζεται ένα μεγαλύτερο διάστημα για να μπορέσουμε να κρίνουμε τα στοιχεία, ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η καμπύλη των κρουσμάτων βρίσκεται σε μία πτωτική πορεία».

Επιφυλακτικός ήταν ο ίδιος, αναφερόμενος στον σταθερά υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων, υπογραμμίζοντας ότι «και ο αριθμός αυτός είναι σε μία πτωτική πορεία απλώς πιο αργή. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1,5 μήνας ακόμη, μέχρι τότε θα υπάρχει απλώς μία αργή πτωτική πορεία».

Οι πληροφορίες που θέλουν την πολυπόθητη άρση του Lockdown στις 7 Γενάρη, δεν ευσταθούν, όπως εκτιμά ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, εξηγώντας ότι «μέχρι τον Φλεβάρη, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν προβλέπεται άνοιγμα της αγοράς. Προηγείται η μείωση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενη άρση των μέτρων περιορισμού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Έτσι θα κάνουμε γιορτές - Τι ισχύει για ρεβεγιόν και εκκλησίες (ΦΕΚ)