ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Πρόεδρος ΕΟΦ: «Τα εμβόλια είναι προ των θυρών - Η ασφάλεια του εμβολίου είναι μεγάλη»

Κορονοϊός - Πρόεδρος ΕΟΦ: «Τα εμβόλια είναι προ των θυρών - Η ασφάλεια του εμβολίου είναι μεγάλη»
IN TIME

Κρούσματα σήμερα: Στην τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου.

Στα «κόκκινα» παραμένουν οι δείκτες της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη.

Τη διαβεβαίωση ότι ο ΕΟΦ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις διοικητικές διεργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο για την Covid-19 στη χώρα μας, αλλά και να παρακολουθήσει, έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου και να διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Φιλίππου έδωσε έμφαση στην φαρμακοεπαγρύπνηση, τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», επισημαίνοντας ότι παρακολουθείται η πορεία κάθε φαρμάκου και εμβολίου σε βάθος χρόνου, ενώ δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών. Σημείωσε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ για θέματα ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι «καταφέραμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών». Διευκρίνισε ότι τα αντισώματα αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου αλλά μία άδεια έκτακτης χορήγησης, η οποία προβλέπεται στις ΗΠΑ αλλά όχι στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Παρά ταύτα, η χώρα μας, βρίσκεται, όπως είπε ο κ. Φιλίππου, σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα όλες οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας «όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα».

Από την πλευρά του, προειδοποίηση για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων, που παραπέμπουν σε σκληρότερα τοπικά lockdown για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη, καθώς και άλλες περιοχές, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, «μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στις περιοχές: Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Γρεβενών, Πιερίας, Δράμας, Κοζάνης, Ροδόπης, Πέλλας και Λάρισας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.190 νέες μολύνσεις και 85 θάνατοι σε 24 ώρες - Στους 552 οι διασωληνωμένοι