ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2020 - Μάγδα Φύσσα: Η μάνα που νίκησε το ναζισμό

Ανασκόπηση 2020 - Μάγδα Φύσσα: Η μάνα που νίκησε το ναζισμό
IN TIME

Για την Μάγδα Φύσσα, ο χρόνος «πάγωσε» στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο Γιώργος Ρουπακιάς δολοφόνησε το γιο της, Παύλο, και άρχισε να μετρά και πάλι στις 7 Οκτωβρίου όταν έπεσε η αυλαία της Δίκης της Χρυσής Αυγής.

Τα σπαρακτικά της λόγια μετά το άκουσμα της απόφασης για την ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

«Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», φώναξε έξω από την δικαστική αίθουσα, η μητέρα του Παύλου Φύσσα.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήταν η αρχή του τέλους για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς ήρθαν στο φως μία σειρά επιθέσεων κατά προσφύγων και μελών αριστερών οργανώσεων.

Επτά χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου, το δικαστήριο προχώρησε εν τέλει στην έκδοση μιας ιστορικής απόφασης η οποία γράφει με μεγάλα γράμματα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, ότι η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση.

Μάγδα Φύσσα: Η γυναίκα - σύμβολο της δίκης

Τα λόγια μίας μάνας που έχασε τόσο άδικα τον γιο της, καθήλωσαν χιλιάδες κόσμου, που με τον τρόπο του στάθηκε σαν μία γροθιά στο πλάι της.

«Ξανασυνάντησα τον γιο μου στις 3 μετά τα μεσάνυχτα στον νεκροθάλαμο του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Πολύς κόσμος γύρω μου, αλλά κανείς δεν μου μίλαγε.

Μετά από λίγο είδα το άψυχο σώμα του. Προσπάθησα να τον ζεστάνω. Ήθελα να φύγουμε από κει μέσα. Δεν μπορούσα να τον αποχωριστώ. Τρεις μαχαιριές. Είδα τα τραύματα στον πνεύμονα και στην καρδιά.

Από τότε, ούτε ο Παύλος έχει εμάς ούτε εμείς αυτόν. Μου λείπει. Όλα μου λείπουν. Η παρουσία του, οι κινήσεις του, η φωνή του. Κι εκείνη η πόρτα που, πλέον, δεν ανοίγει. Από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς μας» είχε δηλώσει πριν αρκετά χρόνια η Μάγδα Φύσσα περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές μετά τη δολοφονία του γιου της.

Η Μάγδα Φύσσα, έδινε καθημερινά το «παρών» στην δικαστική αίθουσα, ορθώνοντας το ανάσθημά της, απέναντι σε εκείνος που στέρησαν από τον γιο της την ίδια τη ζωή εν μία νυκτί.

Όταν «έσπασε» κατά του Ρουπακιά

Πρόκειται για μία γυναίκα δυνατή σαν πέτρα και αξιοπρεπή με όλη την σημασία της λέξης. Υπήρχαν ωστόσο, κάποιες στιγμές μέσα στα πολλά χρόνια δικαστικών μαχών, που ακόμη και εκείνη δεν μπόρεσε να μείνει ψύχραιμη. Μόλις η Μάγδα Φύσσα είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της που διήρκησε δύο ημέρες, εκτόξευσε το μπουκάλι με το νερό που κρατούσε στα χέρια της εναντίον του δολοφόνου του γιου της.

«Αυτό για να με θυμάσαι…», είπε προκαλώντας ρίγη σε όσους βρισκόντουσαν μέσα στην αίθουσα.

Μία άλλη στιγμή που έμεινε χαραγμένη στα μάτια όλου του κόσμου ήταν όταν η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου είχε αναφέρει από την έδρα του δικαστηρίου ότι δεν είχε δοθεί εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η Μάγδα Φύσσα πλησιάζει στην έδρα. «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Να μου απαντήσετε σε κάτι σήμερα.. Σήμερα 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει…»

«Να σωθούν αθώα παιδιά»

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, είχε μιλήσει στην ΕΡΤ για το πως διαχειρίζεται τον χαμό του γιου της. «Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, δεν μπορείς να το διανοηθείς, νεκρώνεις, δε ζεις, απλά αναπνέεις.. Εσείς θεωρείτε ότι εγώ κάνω κάτι πολύ δυνατό.

Εγώ κάνω ό,τι μπορώ να κάνω και για τον Παύλο και για όλα τα παιδιά εκεί έξω που θέλουν να είναι ελεύθερα», είχε τονίσει και συνέχισε λέγοντας:

«Ελπίζω τα παιδιά εκεί έξω να πάρουν λίγο από το φως του.. Εγώ τον Παύλο μου δεν θα τον φέρω πίσω, εγώ παλεύω να καταδικαστούν οι δολοφόνοι και με αυτό τον τρόπο να σωθούν άλλα παιδιά… Να σωθούν αθώα παιδιά!».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.