ΕΛΛΑΔΑ

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη - Αυτά είναι τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη - Αυτά είναι τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ
INTIME NEWS

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρόκειται για τα ίδια μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στη Δυτική Αττική.

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, λαϊκών, εκκλησιών και μαζικά τεστ στους κατοίκους της περιοχής.

Οι εξαιρέσεις στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς αφορούν μόνο στην κυκλοφορία των εργαζομένων μετά τις 6, με ειδική βεβαίωση από τους εργοδότες τους, καθώς και στη διεξαγωγή κηδειών, έως 10 άτομα.

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στην Κοζάνη:

 1. Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 05:00. Εξαιρούνται εργαζόμενοι που μετακινούνται με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 2. Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, ακόμα και με click away, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
 3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών, όλων των θρησκειών, με εξαίρεση την τέλεση κηδειών όπου επιτρέπεται παρουσία 10 ατόμων του στενού κύκλου του εκλιπόντος.
 4. Αναστολή πρόσβασης στους ναούς για ατομική λατρεία.
 5. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, rapid test σε μικροπωλητές - εμπόρους ανά τριήμερο για να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να εργαστούν.
 6. Μαζικοί έλεγχοι με rapid test και σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 7. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους εργαζόμενους της περιοχής.
 8. Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε ημέρες σε εργαζόμενους και τρόφιμους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.
 9. Μαζική διανομή μασκών στους πολίτες με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 10. Απομόνωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε ειδικές δομές που έχουν εξασφαλιστεί από την Πολιτική Προστασία.
 11. Εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σε ισχύ από τις 06:00 του Σαββάτου τα μέτρα

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 06:00 αύριο το πρωί (19.12) και θα έχουν ισχύ επτά ημερών, όταν και θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση για να αποφασιστεί η συνέχιση ή η άρση ή η περαιτέρω αυστηροποίησή τους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 397 ενεργά κρούσματα στην Κοζάνη.

81 από αυτά νοσηλεύονται, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 53 έτη.

Τα 397 κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

 • 199 στο Δήμο Κοζάνης
 • 134 στο Δήμο Εορδαίας
 • 43 στο Δήμο Βοΐου
 • 15 στο Δήμο Σερβίων
 • 6 στο Δήμο Βελβεντού.

Από τα κρούσματα αυτά, προέκυψαν 816 στενές επαφές high risk.

Το 81,23% των κρουσμάτων παρουσιάζει κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δεύτερη.

Το 14,57% αφορά σε συνταξιούχους, 10,12% σε ιδιωτικούς υπάλληλους και 10,10% σε αυτοαπασχολούμενους με το πλανόδιο εμπόριο.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην Κοζάνη είναι ότι ο δείκτης θετικότητας επτά ημερών για την περιοχή ήταν στο 25,2% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ χτες σκαρφάλωσε στο 31,3%.

Γιατί εφαρμόστηκε αυστηρό lockdown στη Δυτική Αττική

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και στοιχεία από τη Δυτική Αττική, τα οποία καταδεικνύουν γιατί κρίθηκε απαραίτητη η επιβολή σκληρού lockdown σε τρεις δήμους της περιοχής.

Στον Ασπρόπυργο υπάρχουν 126 ενεργά κρούσματα. Από αυτά νοσηλεύονται 28 και από την ιχνηλάτηση προέκυψαν 284 στενές επαφές.

Στην Ελευσίνα υπάρχουν 65 ενεργά κρούσματα. Από αυτά νοσηλεύονται 12 και από την ιχνηλάτηση προέκυψαν 162 στενές επαφές.

Στον Ασπρόπυργο υπάρχουν 30 ενεργά κρούσματα. Από αυτά νοσηλεύονται 8 και από την ιχνηλάτηση προέκυψαν 91 στενές επαφές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Πρωταθλήτριες» Αττική και Θεσσαλονίκη

Ρoή Ειδήσεων