ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές «απειλούνται» με σκληρό lockdown τύπου Δυτικής Αττικής και Κοζάνης

Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές «απειλούνται» με σκληρό lockdown τύπου Δυτικής Αττικής και Κοζάνης
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συγκεκριμένες περιοχές ανησυχεί τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που έχει στο τραπέζι όλα τα σενάρια. Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και οδεύουν προς σκληρό lockdown όπως αυτό που ισχύει τα τελευταία 24ωρα σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας.

Μπορεί το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον ΕΟΔΥ να ήταν για τρίτη φορά κάτω από τα 1.000 την τελευταία εβδομάδα, πλην όμως το ιικό φορτίο σε κάποιες περιοχές παραμένει υψηλό. Ο κορονοϊός δεν έχει υποχωρήσει, ειδικότερα στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη όπου ήδη ανακοινώθηκε το καθολικό lockdown από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα ενεργά κρούσματα στις δυο περιοχές ήτα αυτά που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να μην υπάρξει μεγάλη έξαρση που θα μπορούσε να ξεφύγει και να «πλήξει» και όμορους δήμους, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Πέρα από τις δυο συγκεκριμένες περιοχές που πλέον είναι κάτω από αυστηρά μέτρα, όμως, υπάρχουν κι άλλα σημεία της χώρας όπου έχει επικεντρωθεί η προσοχή των ειδικών. Τόσο των επιστημόνων όσο και της Πολιτικής Προστασίας έτσι ώστε να προλάβουν τη διασπορά και να μην υπάρξει νέος «κύκλος»… ασφυξίας, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως συνέβη στα τέλη Οκτωβρίου και σχεδόν όλο τον Νοέμβριο.

Η Θεσσαλονίκη παραμένει σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, με αρκετούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας να είναι σε δύσκολη κατάσταση και να εξετάζεται η επιβολή σκληρών μέτρων τύπου Κοζάνης και Δυτικής Αττικής. Την Παρασκευή καταγράφηκαν 186 νέα κρούσματα, ενώ 46 νέες μολύνσεις είχε η Μαγνησία, που επίσης δείχνει να είναι στα «κόκκινα».

Η Λάρισα με 39 κρούσματα έχει επίσης ζητήματα, όπως και η Πιερία με 34, ο Έβρος με 25 και η Μυτιλήνη με 23. Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλες αυτές τις περιοχές επεξεργάζονται καθημερινά από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε αν κριθεί αναγκαίο να επιβληθούν αυστηρά μέτρα, όπως είναι το καθολικό lockdown.

Τα μέτρα που ισχύουν σε Κοζάνη και Δυτική Αττική

  1. Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 05:00. Εξαιρούνται εργαζόμενοι που μετακινούνται με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  2. Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, ακόμα και με click away, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
  3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών, όλων των θρησκειών, με εξαίρεση την τέλεση κηδειών όπου επιτρέπεται παρουσία 10 ατόμων του στενού κύκλου του εκλιπόντος.
  4. Αναστολή πρόσβασης στους ναούς για ατομική λατρεία.
  5. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, rapid test σε μικροπωλητές - εμπόρους ανά τριήμερο για να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να εργαστούν.
  6. Μαζικοί έλεγχοι με rapid test και σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  7. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους εργαζόμενους της περιοχής.
  8. Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε ημέρες σε εργαζόμενους και τρόφιμους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.
  9. Μαζική διανομή μασκών στους πολίτες με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  10. Απομόνωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε ειδικές δομές που έχουν εξασφαλιστεί από την Πολιτική Προστασία.
  11. Εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αυξημένοι έλεγχοι με τη συνδρομή του στρατού

Όπως έγινε γνωστό τα τελευταία 24ωρα, υπάρχει εν εξελίξει προσπάθεια να αυξηθεί ο ρυθμός των ελέγχων, ειδικότερα στις επιβαρυμένες περιοχές. Πέρα από τη διαδικασία του testing.gov.gr που εξήγησε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, θα «τρέξει» και διαδικασία testing σε πολλά διαφορετικά σημεία της χώρας, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Για αυτή την προσπάθεια μίλησε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Στρατηγός Φλώρος επεσήμανε πως η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια του περιορισμού της διασποράς θα συνεχιστεί, παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στο δυναμικό τους όσο και στο σύνολο των πολιτών, έτσι ώστε να ανακουφιστεί το κοινωνικό σύνολο από την κρίση.

Μάλιστα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέλυσε και τα επτά σημαντικότερα σημεία της δράσης των ενόπλων δυνάμεων ως τώρα στο «μέτωπο» της πανδημίας. Αναλυτικά:

Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορονοϊού.

  1. Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορονοϊού.
  2. Η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.
  3. Η διάθεση 2 κλινικών του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με 28 κλίνες έκαστη, για τη μεταφορά των μη covid περιστατικών των καρδιοχειργουρικών και νευροχειρουργικών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με κορονοϊό.
  4. Η ανάπτυξη και λειτουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρου του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
  5. Η υποστήριξη του ΕΚΑΒ στο έργο της μεταφοράς μη covid περιστατικών με ασθενοφόρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
  6. Η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ, τα εργαστήρια αναφοράς κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας.
  7. Η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείνοντας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε πως «θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα κάνουν καμία έκπτωση στην εκτέλεση της αποστολής τους, συμμετέχοντας στο κοινό εθνικό μέτωπο για την προάσπιση του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.