ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι από τον Εξαδάκτυλο για τον κορονοϊό: Το δεύτερο κύμα είναι εδώ και φουσκωμένο

Καμπανάκι από τον Εξαδάκτυλο για τον κορονοϊό: Το δεύτερο κύμα είναι εδώ και φουσκωμένο
INTIME

Κορονοϊός: Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξήγησε ότι «περιμένουμε να δούμε να κάμπτεται» το δεύτερο κύμα της covid-19.

«Το δεύτερο κύμα είναι εδώ, φουσκωμένο και περιμένουμε να το δούμε να κάμπτεται. Γιατί έχουμε δει μεν τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί να μειώνονται, αλλά όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι διψήφιος θα πάρουμε ανάσα. Μετά τις γιορτές μπορεί να είναι μειωμένος ο αριθμός τους» είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά τη μετάλλαξη του κορονοϊού σημείωσε ότι «τα δεδομένα δεν είναι πλήρη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σπασμωδική» την αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας «καθώς από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της».

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά».

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν η μετάλλαξη ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους.

«Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται για τον κορονοϊό κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόση θα είναι η ανοσία που δίνει το εμβόλιο, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που νόσησαν δεν έχουν καν συμπληρώσει 12 μήνες, ωστόσο δεν το απέκλεισε.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσει τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ότι «όταν στην πρώτη φάση οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα στην Κίνα είχαν πολύ μεγάλη διάδοση και αυτές που δεν τα έκλεισαν κι ήλεγχαν τους ταξιδιώτες δεν είχαν μεγάλη διάδοση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σε «κόκκινο» συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει των Χριστουγέννων - Δεν αποκλείονται νέα τοπικά lockdown