ΕΛΛΑΔΑ

«Βουτιά» μέχρι και 30% στα ενοίκια κατοικιών

«Βουτιά» μέχρι και 30% στα ενοίκια κατοικιών

Μεγάλη πτώση, που φθάνει μέχρι και το 30% καταγράφουν τα ενοίκια κατοικιών τον τελευταίο χρόνο.

Λόγω της κρίσης, χιλιάδες ακίνητα μένουν χωρίς ενοικιαστές, ενώ πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις μείωσης του ενοικίου, με τον ιδιοκτήτη να δέχεται «παζάρια» στο μίσθωμα τουλάχιστον 10%-15%.

Επίσης, ο μέσος χρόνος για να ενοικιαστεί ένα σπίτι φθάνει και τους 6 μήνες και πάνω, ενώ όσο περισσότερα είναι τα τετραγωνικά, τόσο μεγαλύτερη είναι και η μείωση του ενοικίου.

Οι μειώσεις τιμών

Η «βουτιά» στις τιμές προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουν μεσιτικά γραφεία.

Για παράδειγμα, σε γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στην Κυψέλη με μίσθωμα 270 ευρώ το 2007, η νέα τιμή ενοικίασης είναι μόλις 190 ευρώ (μείωση 30%).

Στην Κυψέλη, τριάρι 1ου ορόφου 78 τ.μ. σε κτίριο πενταετίας, το ενοίκιο πέρυσι ήταν 420 ευρώ. Μετά την αποχώρηση των ενοικιαστών, οι ιδιοκτήτες ζητούν μίσθωνα 400 ευρώ, ωστόσο ουδείς προσφέρει περισσότερα από 350 ευρώ. Αν ενοικιαστεί στο ποσό αυτό, η μείωση φθάνει στο 17%.

Στο Κολωνάκι επί της Αναγνωστοπούλου, ένα ρετιρέ 135 τ.μ. ενοικιαζόταν προ έτους 1.500 ευρώ. Μετά τη λήξη του συμβολαίου, ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να ρίξει το ενοίκιο στα 1.200 ευρώ, στη συνέχεια στα 1.000, ενώ κατάφερε να το νοικιάσει μόλις για 850 ευρώ, μια μείωση 43%.

Στη Βούλα, ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. που προ τριετίας νοικιαζόταν προς 550 ευρώ, πρόσφατα νοικιάστηκε 450, σημειώνοντας βουτιά 18%. Κτηματομεσίτες της περιοχής αναφέρουν ότι σε μεγαλύτερα ακίνητα, η πτώση των ενοικίων είναι 40%.

Αλλάζουν ποσά στις αγγελίες

Όσο περνά ο χρόνος και τα διαμερίσματα μένουν χωρίς ενοικιαστή, οι ιδιοκτήτες αλλάζουν συνεχώς το ποσό του μισθώματος στις αγγελίες.

Η επικεφαλής του γραφείου της Remax New Deal στο Κολωνάκι κ. Στ. Βαμβακά επισημαίνει ότι «εκεί όπου υπάρχει πρωτοφανής πτώση είναι στα μεγάλα σπίτια, από 120-150 τ.μ. και άνω, όπου μπορεί κανείς να πετύχει ακόμη και 30% χαμηλότερα μισθώματα».

Επαναδιαπραγμάτευση ενοικίου

Μεγάλες εκπτώσεις κάνουν και οι ιδιοκτήτες στους υφιστάμενους ενοικιαστές, αφού προτιμούν να λάβουν μικρότερο μίσθωμα, παρά να μείνει άδειο το ακίνητο.

Μάλιστα, έχει καταγραφεί περίπτωση μείωσης ενοικίου μέχρι και κατά 30%.

Εντύπωση προκαλεί ότι τα μεσιτικά γραφεία κάνουν και προσφορές ημέρας ή... εβδομάδας. Για παράδειγμα, εάν ενοικιάσει κάποιος ένα ακίνητο με μίσθωμα 850 ευρώ μέσα σε ορισμένο χρόνο, τότε έχει έκπτωση 100 ευρώ!

Πέραν της Αθήνας, όπου οι αγγελίες κατοικιών πολλαπλασιάζονται, η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά και Χαλκίδα.