ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα 2020: Με την ευχή να έρθει το… εμβόλιο της αγάπης για όλους τους Έλληνες

Χριστούγεννα 2020: Με την ευχή να έρθει το… εμβόλιο της αγάπης για όλους τους Έλληνες
Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay

Χριστούγεννα 2020 - Χρόνια καλά σε όλους: Αυτές τις γιορτές, περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη όχι μόνο το εμβόλιο κατά της Covid 19, αλλά να βρεθεί το εμβόλιο της ελπίδας και της αγάπης.

Υπάρχει άραγε τέτοιο εμβόλιο; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει διότι η κοινωνική απομόνωση των τελευταίων μηνών μας κρατάει μακριά όχι μόνο από το φιλικό μας περιβάλλον. Μας κρατάει μακριά από τα συναισθήματά μας. Μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς συναισθήματα;

Στο τέλος αυτής της περιπέτειας είναι βέβαιον ότι αρκετοί από εμάς θα βγούμε διαφορετικοί. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Να διατηρήσουμε την επαφή με τα συναισθήματα μας και την δυνατότητα αναπροσαρμογής μας απέναντι στα προβλήματα. Τι σημαίνει αυτό; Να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα μας. Την ικανότητα δηλαδή του ατόμου να ξεπερνάει τις δυσκολίες, να διατηρεί την επάρκειά του παρά τις αντιξοότητες, να «αναρρώνει», να συνέρχεται από το τραύμα, να δίνει νέο νόημα στην ύπαρξη του.

Είναι αλήθεια ότι τώρα ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες, καθώς ένας ιός έχει καθηλώσει όλο τον πλανήτη. Η επιστήμη και η τεχνολογική πρόοδος αδυνατούν να τιθασεύσουν το φαινόμενο.Τελικά ο άνθρωπος δεν είναι τόσο «άτρωτος» όσο νομίζαμε ορισμένοι κρυμμένοι πίσω από την αλαζονεία μας.

Οι συνθήκες μας προσγείωσαν απότομα και μας οδήγησαν βίαια σε καταστάσεις κατάθλιψης και μοναξιάς. Τώρα, αυτά τα Χριστούγεννα , απαιτείται υπερπροσπάθεια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βγούμε από την διαδικασία της αυτοθυματοποίησης. Να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή και να ξανασυνδεθούμε με τις προηγούμενες γενεές, τους μεγαλύτερους και τους ηλικιωμένους, που πρέπει να προφυλάξουμε, και τις επόμενες γενεές, τα παιδιά, που πρέπει να προστατεύσουμε.

Η ζωή είναι ωραία και δεν τελειώνει έτσι εύκολα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι την επόμενη μέρα καλούμαστε όλοι να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μέρος μιας στατιστικής έρευνας. Καλούμαστε να ανατρέψουμε την κρατούσα αντίληψη ότι όλοι μας θεωρούμαστε στατιστικοί αριθμοί και μονάδες μέτρησης που κοστολογούνται χρηματικά. Όχι δεν είμαστε μέρος ενός αλγόριθμου που μετράει κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους.

Είναι μια καλή ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη. Κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους θεσμούς του Κράτους, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά με το ελληνικό φιλότιμο.

Εδώ δεν παίζει ρόλο μόνο η «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης, αλλά η ευθύνη της ηγεσίας η οποία πρέπει να εμπνεύσει τον πολίτη.

Μαζί με το εμβόλιο χρειάζονται ενέσεις αυτοπεποίθησης και ανάκτησης εμπιστοσύνης.
Αυτή είναι η ευχή που αναζητούμε για τη νέα χρονιά, τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Χρόνια Καλά με το κεφάλι ψηλά. Καλά Χριστούγεννα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «ασφαλείς γιορτές»: Σαρωτικοί έλεγχοι για παραβάσεις και πάρτι σε σπίτια