ΕΛΛΑΔΑ

Τότε κρίνονται οι αποφάσεις για lockdown και σχολεία - Το μήνυμα Μητσοτάκη για τρίτο κύμα πανδημίας

Τότε κρίνονται οι αποφάσεις για lockdown και σχολεία - Το μήνυμα Μητσοτάκη για τρίτο κύμα πανδημίας
InTime

Σε εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι πολίτες συγχρωτιστούν στα σπίτια και στα ρεβεγιόν. Γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα νοσοκομεία Έδεσσας και Βέροιας.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού μειώνονται και η πίεση στα νοσοκομεία έχει αρχίσει να υποχωρεί αισθητά, αλλά «οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θέλω και πάλι να κάνω μία έκκληση. Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η δική του παράκληση προς του πολίτες είναι να γιορτάσουν φέτος με «πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις».

Και υπογράμμισε με έμφαση πως πρέπει να τηρηθούν από όλους τα μέτρα για να μη βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κλιμακώνει τους ελέγχους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιώντας ελέγχους ακόμα και στα σπίτια αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ τσουχτερά πρόστιμα θα περιμένουν τους παραβάτες.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε:

«Δεν θα κυκλοφορεί κανένας έξω παρά μόνο τα ασθενοφόρα. Ούτε καν δικαιολογία έχουν αυτοί που ενδεχομένως, οι ελάχιστοι που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους και θα ελεγχθούν πάρα πολύ σοβαρά».

Εν τω μεταξύ οι αποφάσεις για την παράσταση ή όχι του lockdown θα ληφθούν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου βάσει της πορείας της πανδημίας. Οι ειδικοί θα αξιολογούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο δεκαήμερο και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό για αν θα πρέπει να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα του λιανεμπόριο μετά τις 7 Ιανουαρίου στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, τίποτα ακόμα δεν έχει κλειδώσει και φαίνεται πως οι απόψεις των λοιμωξιολόγων διίστανται. Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σε τηλεοπτική της συνέντευξη είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, προσθέτοντας ότι «έχουμε μέρες μπροστά, ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο, για το οποίο οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πως οι πράξεις μας, το πώς θα κινηθούμε στις γιορτές, οι επιλογές μας, θα καθορίσουν το τι θα συμβεί».

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, «η επιστημονική επιτροπή μελετά μέρα-μέρα τα στοιχεία. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς η ασφάλεια παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών. Γνώμονάς μας είναι η επιστροφή στις 8 Ιανουαρίου». Όπως ανέφερε η ίδια η απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξή τους, δηλαδή λίγο πριν από τα Θεοφάνεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Πότε θα ανοίξει η χώρα