ΕΛΛΑΔΑ

«Βουβά» Χριστούγεννα: Χωρίς τα παραδοσιακά κάλαντα σήμερα

«Βουβά» Χριστούγεννα: Χωρίς τα παραδοσιακά κάλαντα σήμερα
In Τime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Χωρίς τις παιδικές φωνές που γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι τέτοια μέρα, κάθε χρόνο, αλλά αντιθέτως με διαδικασίες... εξπρές στο ρεβεγιόν προκειμένου να μην παραβιαστεί το χρονικό όριο της 10ης βραδινής θα γιορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα στη χώρα μας - Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από το κανονιστικό πλαίσιο που έχει τεθεί μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη κρουσμάτων. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτραπούν τα κάλαντα στα παιδιά στη διάρκεια των γιορτών, ενώ εξήγησε το πλαίσιο των μέτρων που θα ισχύουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στο γεγονός ότι άπαντες πρέπει να πειθαρχήσουν και να γιορτάσουν με περιορισμούς τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στάθηκε την Τρίτη (22/12) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί, για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση του κορονοϊού μετά τις γιορτές», είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως γιορτάσαμε διαφορετικά το Πάσχα, έτσι διαφορετικά θα είναι και τα φετινά Χριστούγεννα», πρόσθεσε και εξήγησε: «Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα γιορτάσουμε σε μεγάλες παρέες. Το ιδανικό είναι γύρω από το γιορτινό τραπέζι να είναι μόνο η οικογένειά μας ή ακόμα μια οικογένεια το πολύ μέχρι εννέα άτομα. Καλό είναι να είναι οι ίδιες οικογένειες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για να διατηρήσουμε περιορισμένο τον κύκλο μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς σχετικά με τα μέτρα ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση και διαφοροποίηση. Όπως ανέφερε η μοναδική αλλαγή θα είναι οι περισσότεροι και πιο αυστηροί έλεγχοι, ειδικότερα κατά τις ώρες που ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, με αυστηρούς ελέγχους

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 ως τις 05:00 και δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η μοναδική εξαίρεση θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι μηχανισμοί ελέγχου θα είναι παντού. Ειδικότερα τις ώρες της απαγόρευσης», ανέφερε.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε: «Τα παιδιά φέτος δεν θα πουν τα κάλαντα, αυτά τα Χριστούγεννα τα πάντα είναι διαφορετικά. Εξάλλου, δεν προβλέπεται τέτοια κατ’ εξαίρεση μετακίνηση».

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως θα επιτραπεί η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου), την Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου) και τα Φώτα (6 Ιανουαρίου), με παρουσία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και με δυο μέτρα απόσταση προς κάθε κατεύθυνση εντός των ναών. Ο μέγιστος αριθμός πιστών που επιτρέπεται σε έναν ναό είναι τα 25 άτομα ενώ στις Μητροπόλεις μπορούν να βρίσκονται εντός μέχρι 50 άτομα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή των πιστών στους χώρους λατρείας.

«Οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, τα μέτρα δεν μας επιτρέπουμε να γιορτάσουμε αλλά είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία και την προστασία των ανθρώπινων ζωών», ανέφερε στη συνέχεια ο υφυπουργός και έφερε σαν παράδειγμα άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου κι εκεί τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

  • Δεν θα γίνουν ρεβεγιόν, ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
  • Μόνη «εξαίρεση», σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, είναι ότι την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα υπάρχει ως προς το εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
  • Τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν και να πουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση μέσα στις γιορτές
  • Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς.
  • Αναφορικά με τις μετακινήσεις μόνο για την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οι πολίτες μπορούν να κινηθούν με τον κωδικό 6 στο 13033.
  • Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αποφασιστούν επιπλέον μέτρα για την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε: «Ναι».
  • Σε ισχύ η νέα NOTAM για τις αφίξεις από Βρετανία: Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι από σήμερα ισχύει η νέα NOTAM για τις αφίξεις από τη Βρετανία που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τους επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας να υπόκεινται σε 10ήμερη καραντίνα.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχύει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Διαδικτυακά τα κάλαντα στον πρωθυπουργό

Από τον κανόνα για τα κάλαντα δεν ξεφεύγει ούτε και ο πρωθυπουργός.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακούσει παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων, από όλη την Ελλάδα, μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, στο πρωθυπουργό θα ψάλλουν κάλαντα μαθητές και φορείς από το Πέπλο Έβρου, τα Άγραφα, τη Χάλκη Δωδεκανήσου, την Ερεικούσα, τα Αντικύθηρα, την Χειμάρρα, την Κορυτσά και από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πεύκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Έρχεται η ασθένεια Χ - Θα είναι πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό»