ΕΛΛΑΔΑ

Μιχάλης Γιοβανίδης: Αυτός είναι ο 85χρονος που εμβολιάστηκε από τους πρώτους στην Ελλάδα

Μιχάλης Γιοβανίδης: Αυτός είναι ο 85χρονος που εμβολιάστηκε από τους πρώτους στην Ελλάδα

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα, φιλοξενούμενο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό προχωρά κανονικά και ο κύριος Μιχάλης Γιοβανίδης έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα μας που εμβολιάζεται κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ο οποίος φιλοξενείται σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ηλικίας 85 ετών.

Νωρίτερα, είχε εμβολιαστεί η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού.

Σε Μητσοτάκη, Σακελλαροπούλου και αρχηγούς οι πρώτες δόσεις

Η αρχή του τέλους της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα επισφραγίζεται σήμερα Κυριακή (27/12) με την έναρξη των εμβολιασμών στην Αττική. Το πρώτο εμβόλιο στη χώρα αναμένεται να χορηγηθεί, όπως έχει γίνει γνωστό σε μια νοσηλεύτρια ΜΕΘ, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer "on camera" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε μια συμβολική κίνηση παρότρυνσης του πληθυσμού.

Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων της Pfizer έφτασε στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής και συγκεκριμένα σε «Αττικό» και «Ευαγγελισμό», λίγο πριν τις 09:00 το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ από το πρωί πραγματοποιείται σειρά συσκέψεων στην γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν κατά την πρεμιέρα των εμβολιασμών, ώστε τα πάντα να κυλίσουν ομαλά.

Τα πέντε νοσοκομεία της Αττικής που θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί σήμερα:

  • Ευαγγελισμός
  • Σωτηρία
  • Αττικό
  • Θριάσιο
  • Ασκληπιείο

Πιο συγκεκριμένα σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι συμβολικοί εμβολιασμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του γραμματέα του Μέρα25, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων εμβολιασμών

  • 13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν
  • 14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν
  • 15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • 17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Πώς να κλείσετε ραντεβού για το εμβόλιο

Από αύριο, Δευτέρα (28/12) θα γίνει η διανομή προς τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ελλάδας, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης, άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, στη συνέχεια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Προγραμματισμός Ραντεβού
  • Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Η ιστορική άφιξη του εμβολίου

Λίγο μετά τις 7 το πρωί του Σαββάτου (26/12) έφτασε η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech σε κεντρική φαρμακαποθήκη στο Κρυονέρι της Αττικής.

Τα εμβόλια παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης υπό δρακόντεια μέτρα υψίστης ασφαλείας παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Από νωρίς χθες το πρωί άνδρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του στρατού βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με απόλυτη ασφάλεια. Το φορτηγό συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής, έφτασε στις φαρμακαποθήκες ενώ τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονταν.

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.