ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πού παρατείνεται – Ποιες περιοχές παίρνουν «ανάσα» και ποιες κινδυνεύουν με νέα μέτρα

Lockdown: Πού παρατείνεται – Ποιες περιοχές παίρνουν «ανάσα» και ποιες κινδυνεύουν με νέα μέτρα
InTime

Lockdown: Ποιες περιοχές συνεχίζουν να είναι κάτω από σκληρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για να μειωθεί το αυξημένο ιικό φορτίο και σε ποιες γίνεται η πρώτη άρση των περιορισμών. Τι ισχύει για τις Θεσπιές και ποιο χωριό μπαίνει από σήμερα (30.12) σε αντίστοιχη καραντίνα.

Από τις 19 Δεκεμβρίου η Δυτική Αττική και η Κοζάνη είναι κάτω από σκληρό lockdown, αφού στις δυο περιοχές τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν υψηλά και υπήρξε φόβος για τεράστια διασπορά του κορονοϊού με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μετά από περίπου δυο εβδομάδες αυστηρών απαγορεύσεων, υπάρχουν τμήματα των περιοχών αυτών που δυστυχώς δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη βελτίωση, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν τα μέτρα τουλάχιστον ως τις 6 Ιανουαρίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα την Τρίτη (29.12).

Αντίθετα, υπάρχουν και περιοχές που έχουν δείξει αρκετά σημαντική βελτίωση κι αυτό επέτρεψε στους ειδικούς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους έτσι ώστε να γίνει η άρση της ολικής απαγόρευσης και να ισχύουν εκεί τα μέτρα που είναι σε ισχύ και στην υπόλοιπη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου.

Εκεί συνεχίζονται τα μέτρα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, αποφασίστηκε να υπάρξει παράταση των μέτρων στους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας στη Δυτική Αττική, στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοείου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ενώ για τις Θεσπιές της Βοιωτίας θα παρθεί οριστική απόφαση την Τετάρτη (30.12) μετά από μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων που θα κάνει τη αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων. Τα μέτρα που συνεχίζουν να ισχύουν είναι:

  1. Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 05:00. Εξαιρούνται εργαζόμενοι που μετακινούνται με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  2. Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, ακόμα και με click away, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
  3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών, όλων των θρησκειών, με εξαίρεση την τέλεση κηδειών όπου επιτρέπεται παρουσία 10 ατόμων του στενού κύκλου του εκλιπόντος.
  4. Αναστολή πρόσβασης στους ναούς για ατομική λατρεία.
  5. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, rapid test σε μικροπωλητές - εμπόρους ανά τριήμερο για να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να εργαστούν.
  6. Μαζικοί έλεγχοι με rapid test και σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  7. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους εργαζόμενους της περιοχής.
  8. Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε ημέρες σε εργαζόμενους και τρόφιμους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.
  9. Μαζική διανομή μασκών στους πολίτες με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  10. Απομόνωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε ειδικές δομές που έχουν εξασφαλιστεί από την Πολιτική Προστασία.
  11. Εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Οι περιοχές που παίρνουν «ανάσα»

Αντίθετα, άρση των μέτρων καθώς παρουσιάστηκε βελτιωμένη εικόνα και μείωση των κρουσμάτων εισηγήθηκαν οι επιστήμονες για τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας στη Δυτική Αττική και τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού στην Κοζάνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Μάνδρα στην αρχή του «σκληρού» lockdown τα ενεργά κρούσματα ήταν 30, ενώ χθες ήταν μόλις 14. Αντίστοιχα, στους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού καταγράφηκαν δυο και τρία ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Αριθμοί μειωμένοι εμφανώς σε σχέση με όσα ίσχυαν στην αρχή των αυστηρότερων μέτρων.

Σε καθεστώς Θεσπιών το Κέλλη Αμυνταίου

Όπως αναφέραμε για τις Θεσπιές θα υπάρξει οριστική απόφαση από την επιτροπή την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ξεχωριστή αναφορά στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Φλώρινας. Όπως ανέφερε θα τεθούν από σήμερα (30.12) το πρωί μέτρα αντίστοιχα με αυτά των Θεσπιών και σε πρώτη φάση η ισχύς τους θα είναι 10ήμερη. Τα μέτρα που θα ισχύσουν

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ)

Οι περιοχές που κινδυνεύουν με «σκληρό» lockdown

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για τις περιοχές που παρακολουθούνται στενά λόγο του επιδημιολογικού τους φορτίου κάνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το επιδημολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών καθώς και στην περιοχή του Ζεφυρίου του δήμου Φυλής. Παράλληλα, η επιδημία εμφανίζεται έντονα και στο νησί της Καλύμνου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους ειδικά αυτών των περιοχών «να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί» ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά της επιδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Παράταση σκληρών μέτρων σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Κοζάνη - Πού θα γίνει άρση