ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ LOCKDOWN Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ - ΠΟΙΟΙ «ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ»

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Σε εγρήγορση μετά τα νέα κρούσματα - Κρας τεστ οι γιορτές - Οι 10 πιο «επίφοβες» περιοχές

Κορονοϊός: Σε εγρήγορση μετά τα νέα κρούσματα - Κρας τεστ οι γιορτές - Οι 10 πιο «επίφοβες» περιοχές
ΙΝΤΙΜΕ

Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου σε κυβέρνηση και ειδικούς, μετά την νέα αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών, με κάθε ευκαιρία, ενώ ήδη πρόσθετα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν λόγω αυξημένου ιικού φορτίου στην Κάλυμνο.

Ανησυχία και προβληματισμός από τη νέα αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει πολύ υψηλός και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές λόγω κορονοϊού κάθε μέρα, είναι τρομακτικός.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας ανέρχεται στις 137.918, ενώ μέχρι και την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, οι νεκροί ανέρχονταν στους 4.788.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες, να σκεφτούν όσους δίνουν μάχη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε όλη την χώρα», επιδεικνύοντας την ανάλογη προσοχή.

Αναφέρθηκε ειδικά στην κρίσιμη κατάσταση αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο, σε 10 περιοχές, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

Πρόκειται για την Κάλυμνο, την Κοζάνη, το Κιλκίς, τη Δυτική Αττική, τον Έβρο, τη Ροδόπη, τη Θάσο, τη Φλώρινα, τη Μυτιλήνη και την Ξάνθη.

«Τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Ο συνάδελφός μου στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα, θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες σε πολύ δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε.

Ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμών, ο κ. Κικίλιας διέψευσε πληροφορίες πως αυτό θα ζητείται από τους πολίτες ώστε να κάνουν ορισμένες δραστηριότητες. Είπε πως το πιστοποιητικό θα είναι «για ιδία χρήση».

«Το πιστοποιητικό (εμβολιασμού) είναι για ιδία χρήση, καταχωρείται στο μητρώο εμβολιασμού της ΗΔΙΚΑ, όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και θα μπορεί ο πολίτης να μπαίνει στο gov.gr με κωδικούς του taxis και να το εκτυπώνει», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Όπως εξήγησε, το πιστοποιητικό θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου και ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει τις δόσεις και τις ημερομηνίες που το έκανε.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Σημείωσε επίσης, ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στη χώρα μας 1.763 εμβολιασμοί από τους οποίους 1.695 αφορούν υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και 68 πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, υπουργούς και ασφάλεια.

Από τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, θα μπουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών ακόμα 40 νοσοκομεία και από 11 Ιανουαρίου, 36 επιπλέον, και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός πάνω από 60.000 υγειονομικών, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες το σύνολο του εθνικού συστήματος υγείας», όπως είπε. Επίσης, τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις δομές πρόνοιας. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 4 με 20 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί των ιδιωτικών κλινικών των νοσοκομείων της χώρας. Οι εμβολιασμοί τους θα πραγματοποιηθούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο ιός δεν συγχωρεί...

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης την Τετάρτη, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άπαντες να προχωρήσουμε με σύνεση, τηρώντας τα μέτρα, που αφορούν στις μάσκες και τις αποστάσεις.

Στη συνέχεια, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως «ο ιός δεν συγχωρεί, κινείται και διασπείρεται ταχύτατα και προσβάλλει», έχοντας προκαλέσει τον θάνατο πολλών συνανθρώπων μας. Αυτό όπως σημείωσε, δεν μπορεί να το δεχτεί ούτε η οργανωμένη πολιτεία ούτε οι υγειονομικοί ούτε και κανένας Έλληνας πολίτης, ενώ υπογράμμισε, πως έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, καλώντας τους πολίτες να κάνουν ό,τι χρειάζεται και για τους νέους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Σε αυστηρό Lockdown η Κάλυμνος - Πρόσθετα μέτρα ως τις 9 Ιανουαρίου

Περιοριστικά μέτρα στην Κάλυμνο έλαβε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, από το πρωί της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου, έως το Σάββατο 9 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ΠΕ Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων του νησιού, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

Επίσης:

  • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του νησιού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του νησιού.
  • Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 31-12-2020 και ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 09-01-2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης για Ρεβεγιόν: Νεκρή η πόλη μετά τις 22:00- Για να μην κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ σε 15 μέρες