ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Τα πρώτα δεδομένα για το 2021 - Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Κρούσματα σήμερα: Τα πρώτα δεδομένα για το 2021 - Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Κρούσματα σήμερα: Με κοινή ευχή όλων μας, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα το 2021, μας βρήκε η πρώτη ημέρα του χρόνου σήμερα Πρωτοχρονιά, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία από τους ειδικούς για τα σημερινά κρούσματα.

Μπορεί η τελευταία εβδομάδα του 2020 να ξεκίνησε με αισιόδοξα νούμερα σχετικά με τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα όποια κινούνταν σε 400 με 600, τις τελευταίες ωστόσο 3 μέρες τα κρούσματα σημείωσαν μία αύξηση. Αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς καθώς, οι αριθμοί στην Ελλάδα τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων εξακολουθούν να εμπνέουν ανησυχία παρά τη σταδιακή μείωση.

Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες θα φανούν τις επόμενες 15 μέρες στους αριθμούς του ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα δείξουν με ακρίβεια αν το οικογενειακό τραπέζι και η χαλάρωση που επήλθε, προκάλεσε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ειδικότερα, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοινώθηκαν 932 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονoιού (COVID-19), εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 138.850, εκ των οποίων 52.3% άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5422 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41.299 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 438 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Εξ αυτών, 294 (67.1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.890 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 50 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4.838 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2868 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, το οποίο είναι 300-400 την ημέρα.

«Θέλει προσοχή ώστε στις 4-5 του μηνός να εκτιμήσει τις παραμέτρους η επιτροπή και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο κόσμος έχει πιεστεί πολύ.

Για μικρή αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Αθήνα από την παραμονή των Χριστουγέννων έκανε λόγο και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι σε πτώση αλλά υπάρχει μικρή αύξηση ειδικά σε περιοχές όπως η Αθήνα. Με βάση την εξέλιξη των κρουσμάτων, στην Αττική έχουμε παρατηρήσει αύξηση 15% των επαφών, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και εχθές» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Κατά την εκτίμησή του «θα συνεχιστεί η αύξηση σε κρούσματα, στις 13-15 του Γενάρη θα έχουμε γύρω στα 400 κρούσματα στην Αττική, άρα κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός για το θέμα των σχολείων».